Végbélrepedés

Mi az a végbélrepedés?

A végbélrepedés, más néven fissura egy, a végbélgyűrűben hosszanti irányban húzódó, nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló seb.

Kialakulásában fontos szerepet játszik a kemény széklet, vagy éppen az ismétlődő hasmenés. További tényező lehet a bizonyos ételekre való intolerancia, (elsősorban tejre) vagy a beteg számára még ismeretlen gyulladásos bélbetegség, de kiváltó ok lehet a stressz is.

A mechanikai igénybevétel is végbélrepedéshez vezethet. Ez leginkább az anális közösülést folytatóknál gyakori, ahol a szexuálisan terjedő betegségek is okoznak nem gyógyuló sebeket a végbélnyílásban.

Az erős, állandó, szúró fájdalommal, vérzéssel járó állapot fennmaradásában fontos tényező a záróizom fokozott tónusa, feszülése. Emiatt minden egyes székelésnél újból és újból felszakad a seb. Munkahelyi, magánéleti feszültség megléte gyakran megfigyelhető ennél a betegségnél.

A repedés hosszas fennállása a végbél záróizom szűkületéhez, hegesedéséhez, deformálódásához, tartós károsodásához vezethet. A hámosodni nem tudó seb két oldalán, kívül és belül szövettöbblet alakul ki. Így a seb végképp nem tud regenerálódni, gyógyulni, sőt sokszor a gyulladás a mélyebb rétegek felé is elindul. Ezt már krónikus végbélrepedésnek nevezzük.

A végbélrepedés kezelése

A terápia lényege először kideríteni a repedés okát. Egyszerű esetben az is előfordulhat, pl.: ételintolerancia esetén, hogy az adott étel elhagyásával a seb néhány nap alatt begyógyul. Ez a betegnek és az orvosnak is nagy sikerélményt jelent.

Körbeforgó fejes 3D ultrahanggal azt is látjuk, hogy a felszínen láthatatlan szövet mélyén mi tartja fent a sebet, miért képtelen hámosodni. Az ultrahangos vizsgálatról itt olvashat bővebben.

Krónikus, nem gyógyuló végbélrepedések esetén a növedékeket ambulánsan távolítjuk el. A folyamat néhány percet vesz igénybe, a beavatkozást pedig helyi érzéstelenítésben, elektromos kaccsal történik. Az eltávolítás nem jár vérzéssel.

A fokozott végbél alaptónus oldására Botulinum toxin injekciót adhatunk 2 irányból a  záróizomba, ami három hónapig oldja a feszülést, közben a repedés meg tud gyógyulni.

Az igen nagy fájdalmat okozó, egyéb terápiának ellenálló repedésnél szintén ambulánsan végezzük el a belső záróizom alsó egyharmadának átmetszését. Ennek köszönhetően az állandó fájdalom azonnal megszűnik, a beavatkozás pedig ebben az esetben is csak 3 percig tart.

végbélrepedés kezelése a ProctoMed Centerben

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!