Lézeres sipoly műtét

Röviden a végbélsipolyról

A végbélsipoly vagy fisztula, úgynevezett rendellenes járat, a végbél körüli mirigyek gyulladása miatt alakul ki. Ennek következtében genny keletkezik, amely a végbél melletti szövetek felé terjed. Ez kellemetlen gennyes váladékozáshoz vezet. Egyes esetekben a járat begyulladhat, amely erős fájdalmat okozhat. Ha a genny felgyűlik, tályognak nevezett, akut állapotot okozhat, amelyet azonnal fel kell nyitni és kezelni szükséges. Olvasson bővebben a végbélysipolyról.

A lézeres sipolyműtét

Magasra terjedő végbél sipolyok esetében a ma elérhető egyik legmodernebb technika a lézeres sipoly műtét. Ehhez egy egyszer használatos lézerszálat használunk, ez a FiLaC Fistula Probe. A beavatkozás során először a sipoly belső, végbélben elhelyezkedő, valamint külső, bőrön elhelyezkedő nyílásait metsszük ki elektromos tűvel. Ezt követően a kettő közötti több centiméteres, a záróizom rétegein áthaladó sipoly járatba egy speciális lézerszálat vezetünk, amely körkörösen leadott energiája által gyakorlatilag „összehegeszti” a sipoly járat falát, így teljesen elzárva azt. Ezt követően a belső szájadékot két rétegben zárjuk. A lézeres sipoly műtét hatalmas előnye, hogy gyors, nem jár kiterjesztett műtéttel, nincs hosszú gyógyulási folyamat. A beavatkozást követően 2-3 nap múlva már folytatható a megszokott életvitel.

A lézeres sipolyműtét előnye és hátránya

A lézeres sipolyműtét akár helyi érzéstelenítésben, akár rövid altatásban is elvégezhető. Az eljárás gyors és gyakorlatilag fájdalommentes felépülést biztosít. A lézerkezelést követő 1-2 nap múlva már folytatható a megszokott életvitel. A végbél bőrén kialakuló minimális sebek hamar regenerálódnak, nincs hosszúgyógyulási folyamat.

Hátrányaként meg kell említeni, hogy 35-40%-os a kiújulási arány az első beavatkozást követően, tehát bizonyos esetekben szükséges az ismétlés. Ugyanakkor a lézeres sipolyműtétnek köszönhetően 10-ből 6 beteg már egyszeri kezelés után megszabadul a kellemetlen sipolytól. A teljes eljárás sokkal gyorsabb és kevesebb fájdalommal jár, mint a hagyományos technikák bármelyike.

Fontos megjegyezni, hogy bármelyik sipolyműtéti technika használata esetén nagyjából 30-35%-os a kiújulási arány a betegségnek.

lézeres sipolyműtét

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!