Végbélsipoly

mi az a végbélsipoly?

A végbélsipoly (fisztula) kialakulásának oka a bélfal izomrétegei között elhelyezkedő mirigyek gyulladása. A gyulladás okozta genny távozni igyekszik és utat tör magának a végbél melletti szövetekben. Ez a folyamat gennyes váladékozással jár, ami a bőrfelszín felé ürül. A sipoly a végbélnyílás belsejét a külvilággal köti össze, amit úgy kell elképzelni, mint ha üreges szalmaszál lenne a végbél mellőli bőr és a végbél között. Ennek fala folyamatosan váladékot termel, amit a beteg az alsóneműn megjelenő 1-1 sárga gennycsepp formájában észlel.

A járat be is gyulladhat, ilyenkor kellemetlen fájdalom lép fel, mely elsősorban ülés közben jelentkezik.

Amennyiben hirtelen erős fájdalom jelentkezik láz és hidegrázás kíséretében, abban az esetben a genny már nem tudott kiürülni, felgyűlt és feszíti a környező szöveteket. Ez a sipoly akut állapota, melyet tályognak nevezünk.
A végbélsipoly máshogy is kialakulhat, méghozzá az előző folyamat fordítottjaként. Először megjelenik egy fájdalmas gennygyülem, egy tályog, mely kiürülése és „gyógyulása” során végbélsipolyt hagy maga után.

Amennyiben a szakorvos tályogot diagnosztizál, azonnali felnyitás szükséges, ez alatt a genny kibocsátása is megtörténik, melynek következtében a beteg fájdalma megszűnik. Így tehát elmondható, hogy a probléma nem orvosolható pusztán antibiotikum alkalmazásával!

A végbélsipoly diagnózisa

A sipolyoknak több különböző fajtáját is megkülönböztetjük:

  • nyálkahártya alatti;
  • izom közötti;
  • záróizmon keresztül vezető;
  • magas;
  • izom feletti;
  • izmokon kívüli.

Bár a sipolyok típusának meghatározása elsőre nem mindig egyértelmű, az esetek nagy részében a sipoly lefutása ambuláns körülmények között feltérképezhető.

A sipoly pontos lefutását 3D végbél ultrahanggal derítjük ki, a pontosabb feltérképezéshez pedig hidrogénperoxidot adunk a járatba, ami azt fehér színűre változtatja. Az eljárás teljesen fájdalmatlan.

A végbélsipoly kezelésének menete

Amennyiben a járatot tapintottuk, a lefutását megvizsgáltuk és megállapítottuk, úgy a járatba 2 db vékony fonalat helyezünk be egy szonda segítségével. A fonal a normál életvitelt semmiben nem akadályozza (sport, terhesség, uszoda stb.).

Abban az esetben, ha a járat magasra megy, többszörös, környezete pedig gyulladt, szükségessé válik a vastagbéltükrözés elvégzése. Erre azért van szükség, hogy a gyulladásos bélbetegség lehetőségét kizárjuk. A tükrözést a bél nyálkahártyából vett szövettani mintavétellel együtt végezzük el.

A sipolyba vezetett vékony fonalak lehetővé teszik a váladék kivezetését, megakadályozva egy fájdalmas tályog kialakulását. A fonalazást követően kb. 3 hónap múlva távolítjuk el a teljes sipolyt, azaz elvégezzük a sipoly teljes kiirtását. Ez a folyamat műtéti körülmények között, rövid altatásban történik.

Ennek lehetséges változatait tekintse meg a Műtétek menüpont alatt.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!