HPV – Condyloma

Mi az a condyloma?

A condyloma napjaink leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegsége. Ez egy nemi szervi szemölcs, amely nemi kontaktus által terjed. Az aktív szexuális életet élő férfiak és nők több mint 80%-a fertőzött, de szerencsére csak minden tizediknek vannak tünetei. A betegség azonban koránt sem elhanyagolható, hiszen a vírus bizonyos típusai a méhnyakrák és a férfi nemi szerv, valamint a végbélnyílás daganatainak több mint 90%-át okozza.

A condyloma kialakulásának oka

A papovaviridae családba tartozó humán papillomavírusok (HPV) mintegy 150 különböző típusa ismert, közülük 60-et mutattak ki genitális elváltozásokban. A testünk különböző területein kialakult szemölcsökben eltérő számú vírus van, a méhnyakrák elfajult sejtjeiben már szinte nincs is vírus, ott csak a tumor sejtek osztódnak. Jó hír, hogy a nemi életet már nem élő korosztályban gyakorlatilag nem tudnak vírust kimutatni, tehát valóban csak nemi úton terjed, más módon nem. További pozitívum, hogy a vírust a szervezetünk immunrendszere képes eltávolítani, spontán remisszió következhet be. Sajnos ez a természetes immunitás nem tartós, akár ugyanazzal a vírussal is újra fertőződhetünk.

hpv

Melyik szakorvosi vizsgálatot válassza elsőként?

Amennyiben észrevehető, tapintható elváltozást talál magán, akkor az adott területnek megfelelően jelentkezhet nőgyógyásznál, urológusnál ill. proktológusnál. Itt megbeszélik a kezelés sorrendjét és kenetet kell venni tipizálás céljából.

Hogyan történik a mintavétel?

A humán papillomavírus nagyon sokáig tünet és panaszmentesen tud jelen lenni szervezetünkben, akár a nyálkahártyákon, akár a bőr felszínén.

Ilyenkor a vírus kizárólag HPV DNS teszttel mutatható ki. Ekkor a bőrgyógyász, nőgyógyász, proktológus orvos az adott bőrfelszínről hámkaparék mintát vesz, majd ebből a mintából történik a vírusok tipizálása. Tehát a teszt nem vérmintából készül, és csak azt tudja megmutatni, hogy a vizsgált bőrfelület vírussal fertőzött-e, vagy sem. A vírus kimutatása, a HPV jelenléte még nem jelent betegséget, csak fertőzöttséget jelez, akár tünetmentesség mellett is.  A későbbiekben előjöhetnek a tünetek: enyhébb esetben „csak” condyloma, szemölcsök a test különböző pontjain, például a kis és nagyajkakon, a hüvelyben, a péniszen (ezért nevezik nemi szervi szemölcsnek) és a végbélnyílás körül, illetve a végbélnyílásban.

A kezdetben panaszt nem okozó rákmegelőző állapotok, vagy rákos daganatok a hüvelyben, a méhnyakon, a szeméremtesten, a hímvesszőn vagy a végbélben és a szájüregben szűrés során fedezhetők fel. A korai stádiumban levő elváltozásokat onkológiai szempontból is eredményesen tudjuk gyógyítani. A HPV szűrések tehát nem csak a meglévő betegség kezelése, de megelőzése miatt is fontosok. Amennyiben bővebben szeretne olvasni a humán papillomavírus kialakulásáról, tüneteiről és kezeléséről, kattintson ide.

Hogyan kezelhető a condyloma?

A kisebb nagyobb condylomákat lehet citosztatikumokat tartalmazó oldatokkal ecsetelni, helyi érzéstelenítésben elektromos eszközzel leégetni, fagyasztani, lézerrel eltávolítani. Az egész szervezet immunrendszerét erősítő gyógyszerek segíthetnek a HPV legyőzésében. A természetes immunitás segíthet a condyloma spontán eltűnésében, azonban ez a fajta védettség nem tartós, akár ugyanaz a vírus újra fertőzhet bennünket. Továbbá az adott, szanálódott condyloma mellett még aktuálisan nem látszódó szemölcs is megnövekedhet.

condyloma

Hogyan tudok véglegesen megszabadulni a condylomától?

A látható condylomákat el kell távolíttatni. Amennyiben a végbélnyílás környékén is van condyloma, akkor olyan orvost kell felkeresni, aki egy végbéltükrözés során a végbelet is meg tudja vizsgálni, hogy ott vannak-e szemölcsök. Ha ez nem történik meg, akkor ez a terület a végbél felől folyamatosan újra fog fertőződni. Fontos tudnunk, hogy a végbélnyílás környékén található condyloma nem feltétlenül szexuális aktus révén kerülhet oda. A heteroszexuális férfiakban hasonló gyakorisággal fordulhat elő, mivel a péniszen található néhány milliméteres szemölcs sokkal kedvezőbb körülményeket talál a szaporodásához a kemény széklet vagy WC papír által kidörzsölt, felmaródott bőr felszínén. A végbélben több centiméter magasságra terjedéshez már komolyabb sérülés, vagy szexuális aktus szükséges. Helyi érzéstelenítésben végbéltükrözés segítségével ezek a condylomák is eltávolíthatók.

Amikor a condylomákat akár többszöri, 2-3 hetente történő kezelés során kiirtottuk és feltételeztük, hogy a szanálódásban az immunrendszerünk is segített, akkor még nem tekinthetjük magunkat teljesen gyógyultnak. Védőoltás nélkül bármelyik típusú HPV újra fertőzhet bennünket.

A ProctoMed Centerben a végbélnyílás környékén elhelyezkedő condylomás betegeket teljes diszkréció mellett fogadjuk és kezeljük. A betegek tünetmentes partnereinek szűrővizsgálata is javasolt, ugyanis a végbélnyílásban, vagy bármelyik nemi szervünkön elhelyezkedő kicsi condyloma nem mindig tapintható. A condylomákat helyi érzéstelenítésben, ambulánsan távolítjuk el, a végbéltükrözés során az anális csatornában felfedezett vírusos szemölcsöket szintén elektromos eszközzel égetjük le. A vizsgálat és a műtét alatt a páciens fájdalmat nem érez, akár a beavatkozás napján munkaképes. Kontroll vizsgálatra 3 hét múlva hívjuk vissza betegeinket. Pácienseinket már műtét előtt vagy az elvégzett condyloma eltávolítás után a további esetlegesen felmerülő kezelésekről felvilágosítjuk, szükség esetén életmódtanácsokkal is ellátjuk.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!