Mikrobiológiai leoltás

A bőr felszínén folyamatosan és átmenetileg megtelepedett baktériumok, vírusok, gombák, élnek, ezek alkotják a bőr microbiomját, melynek szerepe a bőr védelme a patogén kórokozókkal szemben. A bőr-nyálkahártya határokon (ilyen a végbél nyílás is) gyakran telepednek meg patogén mikrobák, pl. Staphylococcusok, sarjadzó gombák.

Azokon a területeken, ahol a bőr védelmi funkciója sérül (kiszáradás, mikrosérülések, jelen lévő bőrbetegségek) a patogén mikrobák megtelepednek, enzimjeik és toxinjaik révén helyi, felületes vagy mély fertőzéseket hozva létre. A bőr önvédelmének sérülésén kívül gyengült lehet a kórokozókkal szembeni védekezés cukorbetegségben, veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotokban, máj- és veseelégtelenségben, daganatos megbetegedésekben, rossz higiénés körülmények között, továbbá meleg, nedves környezetben.

A végbél körüli terület sajátosságai miatt (zárt terület, állandó dörzsölődés, többféle mirigy váladéka, hüvelyváladék, vizelet, széklet jelenléte) sajátos mikrokörnyezet alakul ki, mely kedvez a kórokozók megtelepedésének.

A felületes bakteriális fertőzések gyermek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhetnek, a nemiszerveken és a végbél körüli bőrt is érintve.

A leggyakoribb panaszokat okozó kórokozói a végbél körüli bőrnek

1. Baktériumok (Streptococcus, Staphylococcus) égést, viszketést, kisebesedést okozhatnak.

2. Gombák elszaporodása, mely bőrvörösséget, a bőr berepedéseit, erős viszketést, vagy akár fájdalmat okozhat.

végbélben elhelyezkedő és végbéltáji fertőzések

A végbélben és a végbél körüli bőrön

A szexuálisan terjedő kórokozók lehetnek baktériumok (Gonorrhoeea, Chlamidia, Syphilis), vírusok (Herpes, Humán Papilloma Vírus).
Tünetei változatosak, véres, nyákos széklet, fals székelési inger, sebek, fekélyek, növedékek, ritkán HPV okozta daganatok.
A fenti kórokozók jellegzetes klinikai tüneteket mutathatnak, de gyakran megtévesztő a látott elváltozás.
Csak a kórokozó kimutatásával lehet a betegséget meggyógyítani.
A rendelőben valamennyi leoltáshoz szükséges eszköz rendelkezésünkre áll. A mintavétel fájdalmatlan.
3 napon belül megjön az eredmény.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!