Laktózérzékenység

Mi az a laktózintolerancia?

A laktózintolerancia (vagy más néven laktózérzékenység, tejcukorérzékenység) egy – a magyar és európai lakosság jelentős hányadát érintő – emésztési zavar, egy enzimhiány.

Laktózintolerancia során az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani (vagyis megemészteni) a tejcukrot, ugyanis az ehhez szükséges laktáz enzimből nem termelődik elegendő a szervezetben. Emiatt a tejcukor emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ott pedig zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le – ez okozza a puffadásthasmenést, bélgörcsöket. A tünetek enyhék és súlyosak is lehetnek, az egyéni különbségeket a laktáz enzim mennyisége/hiánya okozza.

A laktózérzékenység lehet veleszületett kórkép is, de sok esetben fokozatosan, felnőtt korra alakul ki. Kialakulásának több oka is lehet: a genetikai hajlam, az akut emésztőrendszeri fertőzések, vagy krónikus, bélbolyhokat károsító állapotok (például a kezeletlen lisztérzékenységgyulladásos bélbetegségek) is állhatnak a hátterében.

A laktózérzékenység tünetei

A laktózintolerancia tünetei tej vagy tejtermék fogyasztása után jelentkeznek. Az alábbi tünetek a legjellemzőbbek:

  • kellemetlen közérzet;
  • gyomorfájdalom;
  • puffadás;
  • hasmenés vagy székrekedés;
  • hányinger vagy hányás.

A laktózintolerancia tüneteinek súlyossága általában összefügg az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségével. A legtöbb laktózérzékeny ember bizonyos mennyiségű tejet vagy tejterméket még probléma nélkül el tud fogyasztani, melynek mértéke egyénenként változó.

laktózérzékenység

A laktózérzékenység diagnosztizálása

A laktózérzékenység diagnosztizálására több lehetőség is van.

ÖNDIAGNÓZIS

A hivatalos diagnózist gyakran előzi meg a betegek által végzett önmegfigyelés. Hasznos információ lehet orvosának, ha elvégzi a lejjebb felsorolt öndiagnózisos teszteket és ezeknek eredményével keresi fel őt. Azt azonban fontos tudni, hogy ez nem váltja ki az orvosi vizsgálatokat. A laktózérzékenység vagy annak tünetei mögött súlyosabb betegségek is állhatnak, ezért mindenképp keressen fel egy szakembert, ha feltámad Önben a laktózérzékenység gyanúja, vagy ha fent említett tüneteket érzékeli.

AZ ÖNDIAGNÓZIS AZ ALÁBBI MÓDOKON TÖRTÉNHET:

a) Diétateszt: Több napon keresztül tudatosan tartózkodjon a tej- és tejtermék-, illetve laktózfogyasztástól. (Nagyon sok étel és gyógyszer tartalmaz laktózt, ezért a diéta során mindig olvassa el a hozzávalók listáját.) Ha a tünetek megszűnnek, akkor az felveti a laktózintolerancia gyanúját.

b) Kitettségteszt: A laktózmentes diétát követően egy pohár vízben 50-100 gramm tejcukrot kell feloldani, és azt meginni. Ha néhány órán belül visszatérnek a tünetek, akkor az megerősítik a gyanút.

Az utóbb leírt módszer azonban nem ad egyértelmű eredményt, mivel lehet, hogy a szervezet egy bizonyos mennyiségű laktózt még képes tolerálni.

HIDROGÉN (H2) KILÉGZÉSES VIZSGÁLAT

A H2 kilégzéses vizsgálat során éhgyomorra 50 gramm vízben oldott laktózt kell lenyelni. Ezt követően egy műszer segítségével mérik a kilélegzett gázok összetételét. A vizsgálat pár órát vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. Bővebben itt olvashat róla.

VÉRCUKORVIZSGÁLAT

A vizsgálat során a laktózoldatot szintén éhgyomorra kell meginni, és a laktózbevitel után 10-15 percenként kell megmérni a vér glükózszintjét. Az eredményeket megvizsgálva látszik, hogy a rossz laktózemésztésű személyeknél lapos függvénygörbét kapunk, míg a laktóz megemésztésére képes személyeknél a görbének jellegzetes csúcsa látható, amit 1-2 óra alatti 50-100%-os emelkedéssel ér el. Azonban mivel ehhez gyakran kell vért venni a betegtől, emiatt helyét napjainkban egyre inkább a kilégzéses teszt veszi át.

GENETIKAI VIZSGÁLAT

A veleszületett laktózintoleranciát genetikai teszttel is ki lehet mutatni. A mintavételhez a száj nyálkahártyájából nyerünk anyagot egy vékony kefe segítségével. Tehát a mintavétel teljesen fájdalmatlan.

A laktózérzékenység kezelése

Jelenleg nem tudunk olyan módszerről, amely segítene a laktóztolerancia visszaállításában. Mivel a laktózérzékenység az esetleges kényelmetlenségen kívül más egészségi problémákat nem okoz, kezelése a tünetek előfordulásának és súlyosságának minimalizálásából áll. Az életmódváltást az alábbi irányelvek mentén érdemes elkezdeni:

  • laktóz kerülése az étkezés során;
  • a táplálékbevitel érdekében ennek pótlása;
  • a kalciumfogyasztás szabályozása;
  • enzimhelyettesítő használata.

Hasznos tudnivalók

TÉNYEK

Érdemes tudni, hogy a legtöbb tejcukor a tejben van (1 dl tejben 5 gramm laktóz van), míg a tejtermékek kevesebbet tartalmaznak (100 gramm túróban 3 g laktóz van, a savanyított (joghurt, tejföl) termékekben még kevesebb, a kefirben pedig a legkevesebb). A friss sajtokban (pl. gomolya és krémsajtok) minimális laktóz található, az érleltekben (füstölt, trappista, ementáli, camembert, penészesek, lágy sajt) pedig szinte semennyi.

TÉVHITEK

Nemcsak a tehéntej, hanem a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt. A laktózmentes tejben ugyanannyi cukor van, mint a normál tejben (csak lebontva). Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők figyeljenek erre!

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!