Végbél melletti trombózis

Mi a végbélnyílás melletti trombózis?

A végbélnyílás melletti trombózis vérrög kialakulását jelenti közvetlenül a végbélnyílás melletti bőr alatt. Ilyenkor a végbélnyílás körüli vénás fonatban egy kis érben koagulum, azaz véralvadék képződik.

Trombotizált aranyér tünetei

Mik a tünetei?

Az elváltozást a beteg legtöbbször a végbélnyílás mellett kialakult duzzanat formájában tapintja magának. A kialakult vérrög lehet csak néhány milliméter, de akár több centiméter átmérőjű is. A csomó rendszerint nyomásérzékeny, fájdalmas, ezáltal az ülés kellemetlenné, olykor szinte elviselhetetlenné válhat. Tükörben megnézve a vérrög jellegzetesen lilás-sötétkék színben áttetszik a bőr alatt. Amennyiben a vérrög felett a bőr perforál, székelés során vagy akár attól függetlenül is kevés barnáspiros vér, illetve véralvadék ürülhet a csomóból. A csomó rendszerint egyik napról a másikra alakul ki. Beavatkozás nélkül, mérettől függően egy hét vagy akár két-három hónap is lehet, mire a vérrög teljesen felszívódik.

Hajlamosító tényezők

  • emelés, nehéz fizikai munka
  • székrekedés
  • terhesség, szülés
  • meleg időjárás, szaunázás
  • gyakori köhögés
  • fogamzásgátló tabletta
  • ülőmunka
  • végbél műtét szövődménye
végbélnyílás melletti trombózis

Hogyan kezeljük?

A terápiát alapvetően a beteg szubjektív panaszai határozzák meg. Kicsi, minimális panaszt okozó vérrögök esetén elegendő a konzervatív kezelés. Ez helyileg krémek vagy gélek alkalmazását, tabletták szedését jelenti, továbbá nagyon fontos a széklet lágyan tartása, valamint nehéz fizikai munka kerülése. A nagy, fájdalmas, életminőséget jelentősen rontó vérrögök esetében sebészi kimetszés javasolt. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, néhány perc alatt elvégezhető.

Fontos tudni

A végbélnyílás mellett kialakult trombózis nem keverendő össze az aranyerességgel. Az állapot előfordulhat aranyér betegség nélkül is.
Amennyiben nem áll fenn hematológiai alapbetegség, a végbélnyílás körül kialakult vérrög önmagában nem indokolja véralvadásgátló kezelés elkezdését.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!