Keresztallergia
Mit értünk keresztallergia alatt?
Ez az összefoglaló felhívja a figyelmet a keresztallergia előfordulására, mely első látásra ellentmondó eredményeket okozhat.
Alkalmanként akkor is kimutatható étel elleni reakció, amikor a páciens bizonygatja, hogy azt az ételt sohasem fogyasztotta. Amennyiben az étrend ellenőrzésekor nem lehet „rejtett” forrást találni, akkor valószínűleg keresztallergia vagy keresztreakció állhat a háttérben.
Keresztallergia akkor keletkezik, amikor az antitest nemcsak azt az ételfehérjét ismeri fel, ami ellen termelődött, hanem más, nagyon hasonló antigént is. Ez azért lehet, mert néhány étel és pollen – bár nincsenek egymással közvetlen rokonságban -, azonos molekulával, vagy azonos molekularésszel rendelkeznek. A molekulák antitest által felismert részét antigén epitópnak nevezik. Ezt a jelenséget már régóta megfigyelték és egyre több epitópot azonosítanak a modern molekuláris diagnosztika eszközeivel.
Ha a homológia 70% feletti, azaz a különböző antigének közötti egyezés 70%-nál nagyobb, keresztallergia alakulhat ki. Így a keresztallergia akkor is megjelenhet, ha a páciens egy olyan molekulára vált érzékennyé, mely valami másban is megtalálható, amivel kapcsolatba került. A keresztreagálók között találhatók élelmiszerek és pollenek, de latex és rovarok is.
Egyéb tényezők, melyek hozzájárulnak a keresztallergia klinikai megnyilvánulásához:
- az allergén koncentrációja;
- az allergénepitóp megjelenése a molekula érettségi szintjétől is függ;
- bizonyos antigének hőmérsékletre érzékenyek, hővel elbomlanak;
- földrajzi tényezők, biodiverzitás;
- egyéb hozzájáruló tényezők, úgymint fizikai erőkifejtés, gyógyszerszedés.
Példa keresztallergiára
Sok embernél alakul ki klasszikus (I. típusú) allergiás reakció a poratka fő allergénje, a tropomyosin ellen. Az allergológusok sok pácienst deszenzitizálnak (elérzéktelenítenek), hogy segítség nélkül képesek legyenek legyőzni allergiát. Másokat pedig gyógyszeres kezelés nélkül is meg tudnak gyógyítani.
Ezekben a páciensekben IgG típusú (pontosabban IgG4 típusú) ellenanyagok is termelődnek. Az IgG4 antitestek magas koncentrációját a FOODTEST 200+ is kimutatja. Normálisan a teszt által meghatározott antitestek az IgG1 és 2 osztályba, szélsőséges esetekben az IgG3 osztályba tartoznak.
Tropomyosin azonban nemcsak a poratkában, hanem más gerinctelen állatban is megtalálható, eltérő koncentrációban. Gyakran fogyasztott gerinctelenek: éti kagylók, osztrigák, rákok, garnélarákok, homárok. Így, ha egy páciens érzékeny a poratkára, reagálhat az osztrigára is. Ezért a FOODTEST 200+ tesztben osztriga pozitivitást okoz akkor is, ha a páciens még sosem fogyasztott osztrigát.
A cikk forrása a FOODTEST.hu weboldaláról származik