Végbél plasztika

A végbél szűkülete leggyakrabban műtétek után alakul ki. Daganat eltávolítás után, de sajnos időnként jóindulatú elváltozások (aranyér, végbél sipoly) műtéte után is. Besugárzást követően is kialakulhat. A székletürítés erősen nehezített, sokszor csak folyékony széklet képes távozni. Súlyos szűkületeknél finom ujjal való tágítás segíthet, de műszeres, durva tágítás nem ajánlott, mert a helyi trauma, berepedések, bevérzések tovább fokozzák a szűkületet. Megkísérelhető, mint legegyszerűbb eljárás, a belső záróizom részleges átvágása, amennyiben a szűkületet nem a heges bőr és elhegesedett szövetek okozzák. Súlyos szűkület csak végbél plasztikával orvosolható. Ennek több formája ismert, aszerint, hogy milyen alakú végbél körüli bőr behelyezésével növeljük a bejárat átmérőjét. Mi a rendelőben az ún. házikó plasztikát használjuk, de ismert az Y-V plasztika vagy rombusz alakú plasztika is. Ez annyit jelent, hogy a szűk végbélnyílást sugár irányban egy helyen bevágjuk, és az előre berajzolt, végbél körüli bőr darabot mobilizálva behúzzuk a bevágás helyére, itt felszívódó öltésekkel

rögzítjük a végbél nyálkahártyájához. Vigyázni kell, hogy a behelyezett, eredeti helyéről elmozdított bőr darab ne feszüljön és a vérellátása ép maradjon. A helyéről elhúzott bőr defektust öltésekkel zárjuk. Így a végbél átmérője 1-2 cm-el megnövelhető, ami már a normál székletürítéshez megfelelő. A sikeres plasztika a beteg életminőségében óriási javulást okoz.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!