Haspuffadás

Haspuffadás alatt a hasi teltségérzetet, haskörfogat növekedést, fokozott gázképződét értünk, mely időnként hasi görcsökkel jár.

Hasmenés

A hasmenés az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, melynek hátterében általában valamilyen fertőzés, gyulladásos bélbetegség vagy ételintolerancia áll.

Székrekedés

Székrekedés alatt azt értjük, amikor csak heti egy-két alkalommal történik székletürítés és az ürítés folyamata nehezített.

Ételintolerancia

Az ételintolerancia bizonyos ételekre adott kóros reakció, amely számos tünet képében jelentkezhet.

Gluténérzékenység

A gluténérzékenység napjaink egyik leggyakoribb emésztési problémája, mely bár jelenleg nem gyógyítható, tünetei könnyen kezelhetők.

Laktózérzékenység

A laktózérzékenység a tejben és tejtermékekben megtalálható tejcukor, a laktóz lebontásának a képtelenségét jelenti.

Fruktóz felszívódási zavar

Fruktóz felszívódási zavar esetében a gyümölcscukor nem megfelelően szívódik fel a vékonybélből és így a vastagbélben erjedni kezd.

Hisztamin intolerancia

Hisztamin intolerancia esetén a bélfalban található DAO enzim nem, vagy korlátozottan képes a felszabaduló, illetve élelmiszerekkel bevitt hisztamin lebontására.

Keresztallergia

Keresztallergia akkor keletkezik, amikor az antitest nemcsak azt az ételfehérjét ismeri fel, ami ellen termelődött, hanem más, nagyon hasonló kémiai szerkezetű anyagot is.

Reflux és gyomorégés tünetei

A refluxbetegség a tápcsatorna felső szakaszának működési zavara, amely során gyomortartalom kerül a nyelőcsőbe vagy akár a légutakba.

Nyombél- és gyomorfekély

Gyomorfekély kialakulásához vezet, ha felborul a gyomornyálkahártyát védő és károsító tényezők egyensúlya, aminek következtében megszakad a gyomornyálkahártya folytonossága.

Crohn-betegség

A Crohn betegség az emésztőrendszer ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos betegsége, amely a szájüregtől a végbélnyílásig bármelyik bélszakaszt érintheti.

Colitis ulcerosa

A colitis ulcerosa a vastagbél ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos betegsége, amely jellegzetesen véres hasmenéssel és hasi fájdalommal jár.

Vastagbélrák

A vastagbélrák előfordulása hazánkban emelkedő tendenciát mutat. Mind a férfiak, mind a nők körében a leggyakoribb rosszindulatú betegségek közé tartozik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!