Bőrbetegségek

A bőrbetegségek előfordulása

A bőrbetegségek egy része lokalizálódhat a végbél körüli bőrre. A helyi viszonyok sajátossága miatt (zárt terület, nagy mennyiségű baktérium, gomba jelenléte, vékonyabb, sérülékenyebb bőr) klinikai megjelenésük nagyban különbözhet a klasszikus látványtól, ezért még bőrgyógyászok számára is sokszor nehezen felismerhetőek.

Fontos kideríteni, hogy valódi bőrbetegségről van szó (pikkelysömör, ekzema, hólyagos bőrbetegségek) vagy kórokozó okozta elváltozásról.

A bőrbetegségek okai

A fertőzéseket okozhatják vírusok (Herpes, HPV ) baktériumok( TBC, szexuálisan átvitt kórokozók), gombák(Candida, Dermatophyton)

A végbél körüli bőrelváltozás oka lehet szisztémás betegség, gyulladásos bélbetegség pl. Crohn betegség végbél megjelenése sebekkel, tályogokkal, sipolyokkal, állandó váladékozással, végbél szűkülettel

Állandó váladékozást, kisebb nagyobb gyulladásos csomókat, hegeket okoz a Hidradenitis suppurativa nevű betegség.

Rosszindulatú daganatok is viszkető, égő, bőrből kiemelkedő lassan terjedő elváltozásként jelentkeznek (Paget kór, Bowen kór, végbél körüli bőrre ráterjedő laphám rákok és adenokarcinómák.

A bőrbetegség diagnózisa

A bőrbetegségek gyógyulása érdekében a legfontosabb a pontos diagnózis felállítása.

A betegnek bőrgyógyászati ismeretekben is járatos proktológust kell felkeresnie, aki meg tudja mondani, hogy egyszerű higiénés problémáról van szó, nem megfelelő tisztálkodási szokások, a végbél elégtelen zárása (manometriával jól mérhető) vagy egyéb probléma áll fenn.

Amennyiben az első vizsgálat alapján azonnal nem tisztázható az elváltozás oka a talált kép alapján kenetet kell küldeni a laboratóriumba vagy bőr szövettani mintát venni és bőrpatológushoz küldeni.

Pontos diagnózis nélkül gyógyulás sincsen.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!