Tájékoztató a gyomortükrözés vizsgálatról

A gyomortükrözésről általában

A gyomortükrözés (más néven gasztroszkópia, gastroscopia) a nyelőcső, a gyomornyálkahártya és a nyombél esetleges elváltozásainak felismerésére szolgáló vizsgálat, amit egy hosszú, hajlékony műszerrel (endoszkóppal) végzünk.

A vizsgálat kissé kellemetlen, de nem fájdalmas. Rendelőnkben lehetőség van bódításos gyomortükrözésre is a kellemetlenségek minimalizálása érdekében.

A vizsgálatot konzultáció előzi meg, melynek során az orvos tájékozódik korábbi kórtörténetéről, gyógyszerfogyasztási szokásairól, esetleges gyógyszerérzékenységéről. A gyomortükrözést az orvos és egy asszisztens végzi, rövid ideig tart, általában 5-10 percet vesz igénybe. Nemcsak képi diagnosztikára, hanem szövetminta vételére is sor kerülhet, ami szintén fájdalmatlan.

A gyomortükrözésről bővebben itt olvashat.

Felkészülés a vizsgálatra

Nagyon fontos, hogy a vizsgálatkor ne legyen felső légúti meghűléses betegségünk (nátha, influenza, torokgyulladás), mert ilyen esetben az akadálytalan orrlégzés hiánya miatt a vizsgálat sokkal kellemetlenebb lesz, vagy fulladásérzés miatt el sem végezhető. Megbetegedés esetén tehát inkább halasszuk el a vizsgálatot, kérjünk új időpontot.

Teendők a vizsgálat előtt

  • Gyomortükrözésre éhgyomorra kell jelentkezni. Előző nap kora este még nyugodtan fogyaszthat egy könnyű vacsorát, de utána már ne egyen többet.
  • A vizsgálat előtti napon ne dohányozzon.
  • Ha a vizsgálat időpontja nem kora reggel, hanem délután van, akkor aznap megreggelizhet, ebédre még üres leves fogyasztása is megengedett. A vizsgálatot megelőző 8 órában darabos ételt már nem szabad fogyasztani.
  • A vizsgálatot megelőző 5-6 órán belül már folyadékot sem szabad inni.
  • Ne fogyasszon a vizsgálat előtt rágógumit, mivel ez is fokozott gyomornedv-termelődést válthat ki, mely zavarhatja a vizsgálat gyors és sikeres elvégzését.
  • Amennyiben a vizsgálat előtti 6 órás időtartam alatt nagyon szomjazna, a száj kiöblítésével a szomjúságérzést jelentősen csökkentheti.

A vizsgálat előtt általában a felsőruházatot (pulóver, zakó stb.) le kell venni és amennyiben öv, szoros szoknya vagy nadrág van a páciensen, ezt célszerű kigombolni vagy meglazítani. Erre azért van szükség, mert a levegő befújásakor a has kissé felpuffad, a szoros ruhadarab által okozott feszülés kellemetlen, fájdalmas lehet.

Bódításos gyomortükrözés esetén kísérőt is kell hozni! A vizsgálatot követően 1 órás megfigyelés szükséges, utána a páciens a kísérőjével távozhat, aznap már nem vezethet.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!