High Resolution Anoscopia

Prekancerózus, azaz rákmegelőző állapotnak nevezzük azt az állapotot, amelynek talaján kialakulhat rosszindulatú daganat. Ez azt jelenti, hogy még nincsen kialakult rákos elváltozás, van viszont egy olyan folyamat, amely során már elindult a kóros sejtek szaporodása, aminek az eredménye lehet daganatos betegség. A rákmegelőző állapot minél korábbi felismerése lehetővé teszi azt, hogy a rák kialakulását megelőzzük.

A végbél esetében is beszélhetünk rákmegelőző állapotról, mely az esetek többségében a humán papillomavírushoz köthető. Ebben az esetben is elmondható, hogy az állapot több évvel a tényleges daganat kialakulása előtt is megjelenhet.

high resolution anoscopia vizsgálat a ProctoMed Centerben

Végbélnyílásban kialakult rákmegelőző állapot

Hosszú ideje fennálló, azonos típusú HPV-fertőzés eredményeképpen fokozott mértékű és kontrollálatlan sejtosztódás indulhat, mely évek alatt  rosszindulatú daganatos megbetegedést okozhat. Erre az állapotra a végbél szűrése  során derülhet fény. Ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, különösen az erősen veszélyeztetett csoportoknak (MSM populáció, HIV fertőzöttek, immunhiányos állapotok, akiknek korábban magasrizikójú nőgyógyászati elváltozása volt.)hogy egy esetleges elváltozás esetén minél kisebb beavatkozásra legyen szükség. A kezdetleges daganatmegelőző állapotban az orvos dönthet úgy, hogy hagyja még a szervezetet dolgozni, hogy az magától legyőzze a fertőzést, de szóba jöhet lokális vagy orális készítmény használata, illetve sor kerülhet sebészi beavatkozásra is, amely által a daganatmegelőző állapot még teljes mértékben gyógyítható egy pár perces, az életminőséget nem befolyásoló művelettel.

A kórosnak tekintendő eredmények a következők

  • ASCUS, ASC-H;
  • LSIL, HSIL;
  • AIN1, AIN2, AIN3.

A AIN az Analis Intraepitelialis Neoplasia rövidítése, ami a végbél vagy a végbél körüli bőr  felszínén növekvő kóros sejtekre általánosan használt orvosi kifejezés. A neoplasia tehát olyan elváltozást jelent, amikor egy szövet kontroll nélkül növekszik.

Rákmegelőző állapotot jelent az AIN2 vagy AIN3 jelenléte, melyeket közösen HSIL-nek nevezünk.

A neoplasia tehát olyan elváltozást jelent, amikor egy szövet kontroll nélkül növekszik.

A végbélnyílás körüli HPV okozta daganatok esetében prekancerózusnak, azaz rákmegelőzőnek kell tekinteni

  • az anális szemölcsöt (condyloma acuminatum), amelyet az esetek többségében alacsony rizikójú HPV (6-os és 11-es típus) okoz, és amely az esetek 3-4%-ában válik rosszindulatúvá (malignizálódik);
  • Bowenoid papulosis barnás színű szemölcsös növedékek általában nagyszámban, spontán is visszafejlődhet-fiatalabb korosztály betegsége
  •  Bowen-kórt is, ami lényegében egy bőrbetegség, ami vörös, pikkelyes foltok kialakulását okozza a bőrön; (ált. 16-os 18-as magas rizikójú HPV fertőzéshez kötött)
  • a verrucosus (szemölcsös) karcinómát, amely átmenet az anális szemölcs és az invazív laphámkarcinóma között. Magas kockázatú kockázatú HPV-fertőzés okozza;

Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy az AIN2 vagy AIN3 állapotból biztosan kialakul-e a rákos állapot, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. Ezért rendkívül fontos a szoros nyomonkövetés.

Szintén HPV-hez köthető, de az alacsony kockázatú (6-os, 11-es) típusokhoz az óriás condyloma (Buschke-Löwenstein tumor) kialakulása, mely szemölcshöz hasonló, összeolvadó, karfiolszerű elváltozásokról ismerhető fel.

Végbélnyílás körüli daganatok

ÁTTEKINTÉS

A végbélnyílás körüli (anális) rák egy olyan viszonylag ritka ráktípus, amely közvetlenül a végbél kimeneti nyílását körülvevő szövetekből indul ki, tehát nem összekeverendő a  vastagbél- és végbélrákokkal. A végbélnyílás körüli daganatok túlnyomó többségét a HPV-fertőzés okozza.

TÜNETEK

végbélnyílás körüli rák felismerése nem könnyű, hiszen könnyedén összetéveszthető más gyakori elváltozásokkal, mint az aranyér vagy a végbélrepedés.

A kezdeti tünetek a következők lehetnek

  • végbéltájéki kellemetlen érzés/fájdalom,
  • viszketés,
  • a székletürítést követő friss (élénk piros) vérzés.

Ezek a tünetek nem csak a végbélnyílás körüli rákok esetében fordulnak elő, más is lehet a panaszok hátterében. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalja, mindenképpen forduljon kezelőorvosához!

hpv

Mivel vizsgálunk

A kolposzkóp  (nőgyógyászati mikroszkóp) egy szemüveghez hasonlító, jelentős nagyításra alkalmas eszköz, amely fényt bocsát ki, így jól vizsgálhatók vele a gyanús területek.

Ezt a speciális kolposzkópot magas felodású anoscópnak nevezzük (high resolution anoscop) HRA

A vizsgálat menete

A szakorvos először kikérdezi a beteget, természetesen szexuális szokásairól is. Korábbi anamnézise nagyon fontos, elsősorban az immunhiányos állapotot illetően, illetve korábbi szexuális úton terjedő betegségei felől kell kérdezni

Ezt követően ujjal való vizsgálat következik, amivel végig tapintjuk a végbél belhártyáját

Anoscopos vizsgálat, melyet óvatosan a végbélnyílásba helyezve, fénykábel segítségével, szemmel is átnézzük a nyálkahártya alsó 6-8 cm.-ét. A HPV csak az alsó másfél, 2 cm-es területen található, ahol el nem szarusodó laphám van, feljebb nem él meg.

Magas rizikócsoportba tartozó betegnél kolposzkóppal, azaz HRA –al áttekintőjük a fenti területet.

Mivel 10x-20x os nagyítással vizsgálunk, lényegesen több információt nyerünk, mint szabad szemmel.

Az orvos ecetsavas pálcával megtisztítja a nyálkahártya felszínét, ez segít a hámeltérések felismerésében, valamint jóddal megfestheti a vizsgált területet, így elkülöníthető a gyanús, rák kialakulását jelző hámelváltozás (rákmegelőző állapot) és az ép hám. Amennyiben szükséges, a vizsgált területről célzottan mintát vesz, és azt szövettani vizsgálatra küldi.

Maga a vizsgálat 10-30 percet vesz igénybe. Kisebb kellemetlenséggel járhat, de általában fájdalommentes. HRA során nincs szükség érzéstelenítésre

A betegség ugyanis kezdetben tünetszegény, vagy nem okoz tüneteket, a késői felismerés viszont jelentősen rontja a gyógyulási és túlélési esélyeket.

Egészséges immunrendszer esetén, a fertőzések 80%-a két éven belül spontán gyógyul anélkül, hogy kóros sejtelváltozást okozna. Az esetek egy kisebb részében a tartósan fennálló HPV fertőzés következtében hámelváltozások jelenhetnek meg, melyek fokozatosan daganattá alakulhatnak. A daganatos átalakulás a fertőzéseknek csupán néhány százalékában következik be, az enyhe hámelváltozások többnyire spontán gyógyulnak. Rosszindulatú daganat kialakulására a fertőzés kezdetétől átlagosan 5-10 évvel számíthatunk.

Az alacsony rizikójú HPV típusok jóindulatú, de sokszor nehezen kezelhető szemölcsöket (condyloma acuminatum) okoznak.

Végbélet  borító hám egy többrétegű laphám. Rákmegelőző állapotban kóros elváltozás csak a hám alsó sejtsoraiban jelenik meg (AIN I / L-SIL). Ezek az elváltozások 90%-ban spontán gyógyulnak, azonban az esetek egy részében a kóros folyamat tovább halad a középső sejtsorokra, majd a hám teljes vastagságban érintetté válik (AIN II-III /H-SIL). Ebben az állapotban a spontán gyógyulás már csak az esetek kevesebb, mint felében figyelhető meg. A gyógyulás esélye kisebb, ha a HPV fertőzés már évek óta fennáll, ha egyszerre több HPV vírus jelenléte igazolható, 30 év felett, immunhiányos állapotokban és dohányzás esetén.

Ha nem történik időben kezelés, a kóros hám áttöri az alapjául szolgáló bazális membránt és beterjed a hám alatti kötőszövetbe. Innentől kezdve már anális laphám rákról beszélünk. Tekintettel arra, hogy a daganatos átalakulás folyamata évekig tart, a szűrővizsgálat során lehetőség adódik a hámelváltozások korai észlelésére és időben történő kezelésére.

Védőoltások

A jelenleg forgalomban lévő védőoltások azon HPV típusok ellen jelentenek védelmet, melyek a legnagyobb gyakorisággal okoznak rákos és szemölcsös elváltozásokat. A természetes fertőzés során nem alakul ki tartós védettség az újra fertőződéssel szemben. A védőoltások a humán papilloma vírusok fehérjeburok-részletét tartalmazzák, melyek mesterséges módon úgy vannak előállítva, hogy megfelelő szintű ellenanyag termelést és tartós immunitást váltanak ki a szervezetből. Mivel a vakcinák vírus DNS-t nem tartalmaznak, fertőzést és megbetegedést nem képesek előidézni. Az oltóanyag rendkívül biztonságos, leggyakoribb mellékhatás az injekció helyén keletkező duzzanat, bőrpír és fájdalom. Súlyos szövődményre nem kell számítani.

A kilenc komponensű védőoltás (Gardasil 9), mely az alacsony rizikójú, genitális szemölcsöket okozó a 6-os és 11-es, valamint a magas rizikójú törzsek közül a 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as HPV törzsek ellen ad védelmet, ezáltal alkalmas lehet a  daganatok 90%-ának megelőzésére.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!