Végbéltályog

Mi a végbéltályog?

Végbéltályog alatt olyan végbél körüli gyulladásos folyamatot értünk, amely gennygyülem képződésével jár. Az esetek mintegy 90%-ában a végbélbe nyíló mirigyek elzáródása, bakteriális fertőződése a kiváltó ok. Az elzáródott, fertőződött mirigyekből a gyulladás, majd gennyképződés különböző irányokban törhet magának utat. A tályogokat az így kialakult lokalizációjuk alapján osztályozzuk. Megkülönböztetünk végbélnyílás melletti, végbél záróizmok közötti, végbél és ülőcsont közötti, valamint medencefenék feletti tályogokat. Ezek közül a végbélnyílás mellett kialakult tályog a leggyakoribb, míg a medencefenék feletti tályog a legritkább.

Az esetek fennmaradó 10%-ában a kiváltó ok nem a mirigyek elzáródása, hanem gyulladásos bélbetegség, nemi úton terjedő betegség, trauma, idegentest, daganatos betegség vagy immunszuppresszált állapot.

Végbéltályog kezelése a ProctoMed Centerben

Mik a tünetei?

A végbéltályog klasszikus tünetei a végbél területén jelentkező folyamatos, lüktető fájdalom, duzzanat és bőrpír megjelenése. A panaszokat kísérheti székrekedés, vizeletürítési zavar, fáradékonyság, hidegrázás vagy akár láz is. A fájdalom sok esetben olyan intenzív, hogy a beteg képtelen ülni vagy éjszaka aludni. Amennyiben a tályog spontán kifakad, a végbél környékén genny ürülése észlelhető.

A végbéltályog diagnózisa

A végbélnyílás melletti, valamint a végbél és ülőcsont közötti tályogok diagnózisa a beteg által elmondott kórlefolyás és a fizikális vizsgálat alapján általában egyértelműen felállítható. Rendelőnkben lehetőségünk van a diagnózist ultrahang vizsgálattal megerősíteni. A végbélnyílás melletti, bőr alatti tályogok esetén lineáris vizsgálófejjel végzett ultrahang vizsgálattal, míg a végbél záróizom gyűrűk közötti, illetve magasabb tályogok esetén endoanalis 3D végbél ultrahang vizsgálattal van lehetőségünk a tályogok pontos elhelyezkedését és kiterjedését meghatározni. Medencefenék feletti tályog gyanújakor a 3D végbél ultrahang vizsgálatot kismedencei CT vagy MR vizsgálattal is javasolt kiegészíteni.

A végbéltályog kezelése

A diagnózis felállítását követően minden esetben a tályog mielőbbi sebészi feltárása szükséges. A tályog lokalizációjának, kiterjedésének és a beteg szubjektív panaszainak a függvényében ez történhet helyi érzéstelenítésben vagy bódításban. A beavatkozás során a tályogot megnyitjuk, a gennyet lebocsátjuk, a tályogüreget alaposan átöblítjük, majd a létrehozott sebet nyitva hagyjuk, hogy az elkövetkező napokban az üreg tudjon tovább ürülni, a környező gyulladás pedig csökkenni. A seb a sebalap és a sebszélek felől folyamatosan sarjadni fog, a teljes gyógyulásig a seb naponta többszöri alapos langyos vizes zuhanyoztatása szükséges!

Lesz végbél sipolyom?

A végbéltályogok után mintegy 40-50%-ban végbélsipoly alakul ki. Előre nem lehet megjósolni, hogy végbéltályog kialakulása után mely betegeknél fog a későbbiekben végbél sipoly is kialakulni. A legtöbb amit tehetünk, hogy a feltárás után sokat zuhanyoztatjuk a sebet és megpróbáljuk elkerülni a feltárás korai záródását.

Végbéltályog kezelése

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!