Pilonidalis cysta

A pilonidalis cysta, dermoid cysta vagy sinus pilonidalis ugyanannak a betegségnek a különböző megnevezési formája. Ma is vita tárgyát képezi, hogy veleszületett vagy szerzett elváltozásról van-e szó, de úgy tűnik, hogy inkább szerzett begeségről beszélhetünk. A betegség a férfiak körében kétszer gyakoribb a nőkhöz képest, jellemzően a fiatalabb korosztály (16-30 év) érintett, évente 100.000 lakosra körülbelül 26 új eset jut. A betegség kialakulásának rizikó tényezői közé tartozik a túlsúly, ülő életmód, erőteljes szőrnövekedés, öröklött tényezők és alkati sajátosságok (mély hasadék a két farpofa között).

Az elváltozás lényege, hogy a végbélnyílás körül, leginkább a keresztcsont felett a két farpofa közti területen elhelyezkedő szörtüszők és szőrszálak – valamilyen mechanikai trauma, illetve a bőr sejtejeinek állandó megújulása és mozgása révén – mélyebb rétegekbe kerülnek, ahol ezt követően a bőr alatt egy kisebb üreg, illetve gyulladás, majd tályog keletkezhet. Amennyiben tályog alakul ki, akkor az végbél körüli fájdalommal, duzzanattal, illetve bőrpírral járhat, melyet alkalmanként láz kísérhet. Tályog esetében azonnali műtéti feltárás szükséges.

Azokban az esetekben, amikor tályog nem alakul ki vagy egy műtéti feltárás után a terület  megnyugszik, általában egy krónikus, visszatérő gyulladásos epizódokkal járó állapot marad fenn. Ekkor a bőrön apró sipolynyílásokat (pit) lehet látni, a nyílásokban gyakran szőr jelenlétével. Az ilyen esetekben első lépésként végleges orvosi szőrtelenítést javasolunk a betegeknek, mely az esetek jelentős részében terápia is egyben, mivel az utánpótlás (szőrszálak és szőrtüszűk) megszűnik, így a gyulladás is szanálódhat. Amennyiben a szőrtelenítés nem elegendő, akkor valamilyen minimálisan invazív sebészeti beavatkozást javasolunk első műtétként (pit picking műtét), melyrőt itt olvashat bővebben. A betegség sajnos kiújulásra hajlamos, mely akár a 20-40%-ot is elérheti. A kiújuló esetekben, illetve nagyobb méretű, esetleg a bőr deformitásával járó állapotokban gyakran plasztikai sebészeti beavatkozásra van szükség.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!