Gluténérzékenység

Mi az a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység (más néven lisztérzékenység vagy cöliákia) olyan autoimmun betegség, amely a megfelelő kezelés (vagyis a gluténmentes diéta betartása) nélkül a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár. Ezen kívül pedig több gyomor-bélrendszeren kívüli tünet és társbetegség is jelentkezhet mellette. A gluténérzékenység genetikai alapon alakul ki, fellobbanásának a környezeti provokáció – vagyis a gluténtartalmú étrend – a kiváltója. A lisztérzékenység nem gyógyítható, a beteg egész életét végigkíséri, azonban a kórfolyamatot kiváltó tényező kerülésével, diétázással tökéletesen kezelhető.

A gabonafélékben található fehérje, a glutén, pontosabban annak egyik komponense a gliadin indítja el az autoimmun folyamatot. Így logikus, hogy ha a kulcságenst kizárjuk az étrendből, akkor a kóros folyamat leáll. Továbbá a bélrendszer regenerálódik, a tünetek megszűnnek.

Érdemes megemlíteni, hogy bár a tünetek lehetnek hasonlók, de a cöliákia, a nem cöliákiás lisztérzékenység és a gabonaallergia három külön betegség. Előfordul az is, hogy irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek is gluténérzékenynek gondolják magukat. IBS-ben tünetfokozó lehet a búza fogyasztása, de az ő esetükben nem a glutén a felelős mindezért, hanem a búza fermentábilis szénhidrát és glukán (szintén szénhidrát) tartalma. Emiatt az öndiagnózis félrevezető és veszélyes lehet, hiszen a kezelés és a diéta mindhárom esetben más módszereket igényel. A cöliákia gluténmentes étrendet kíván meg, míg a gabonaallergia esetén a tüneteket kiváltó gabonafélét (pl.: búzaallergia esetén a búzát) kell kerülni. IBS-ben pedig egy komplex, a beteghez leginkább alkalmazkodó diétát és kezelést szükséges meghatározni. Az orvosi diagnózis, és az az alapján meghatározott étrendi megszorítások tehát elengedhetetlenek.

A gluténérzékenység tünetei

A gluténérzékenység leggyakoribb tünetei a következők:

  • krónikus hasmenés;
  • emésztetlen tömeges, zsírfényű széklet;
  • puffadt, vékonyfalu has (pókhas);
  • étvágytalanság;
  • fogyás;
  • gyermekeknél hossz- és súlynövekedésben való elmaradás;
  • hasi fájdalom;
  • hiányállapotok (fehérje, nyomelemek, vitaminok) kialakulása;
  • súlyos vérszegénység;
  • felnőtt korban székrekedés.

Előfordulhat azonban, hogy nem a szokványos tünetekkel, hanem kevésbé feltűnő módon jelenik meg a betegség. Figyelni kell az alábbi intő jelekre is:

  • alacsony növés;
  • vashiányos vérszegénység;
  • a fogzománc hibás fejlődése;
  • hajhullás;
  • gyakori vetélés;
  • alsóvégtagi vizenyő;
  • bőrgyógyászati tünetek;
  • depresszió;
  • osteoporozis;
  • a pubertás késése.
gluténérzékenység

Mi az a cöliákia?

A gluténérzékenység mellett a cöliákiáról is fontos beszélnünk. Ez egy autoimmun betegség, amely a vékonybélben jelentkező súlyos és tartós gyulladás következtében alakul ki. A betegséget általában az okozza, ha valaki olyan ételeket fogyaszt, amelyek glutént tartalmaznak.

Bizonyos betegségekkel a cöliákia is gyakran társul:

  • fiatalkori cukorbetegség (1. típusú diabetes mellitus);
  • Down-kór;
  • a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése;
  • allergiás bélgyulladás;
  • rheumatoid arthritis;
  • atópia.

Ha a felsorolt betegségek közül valamelyik fennáll, a cöliákia kivizsgálását is célszerű elvégeztetni.

A lisztérzékenység diagnosztizálása

  • Ha felmerül a gluténérzékenység gyanúja, a gondos vizsgálat mindig a beteg kikérdezésével kezdődik. Az orvos az alábbi kérdésekre keresi a választ:
  • Van-e lisztérzékeny a családban?
  • Mióta, milyen tüneteket észlelt magán a beteg?
  • Milyen külső tüneteket lehet felfedezni?

Ezek után a diagnózis néhány célzott vizsgálattal, rövid idő alatt megállapítható.

A gluténérzékenység diagnózisához a beteg által észlelt tüneteken és az esetleges alultápláltságon kívül egyrészt ki kell mutatni a cöliákiára jellemző ellenanyagokat. Ezt vérszérumból végzett ellenanyag-vizsgálatokkal (ún. szerológiai vizsgálat) tudják megtenni, melyhez egy egyszerű vérvételre és egy laboratóriumi vizsgálatra van szükség. Másrészt a vékonybélből vett szövetmintával is igazolhatók a gluténérzékenység következő jellemzői: a vékonybél-bolyhok megfogyatkozás, sérülése (boholy-atrófia), valamint a gluténmentes diéta hatására a tünetekben bekövetkező javulás.

Nagyon fontos, hogy amíg a vizsgálatokat el nem végzik és a diagnózist fel nem állítják, a betegnek nem szabad elhagynia a glutént az étrendből! Ellenkező esetben a vizsgálatok eredményei hamisak lehetnek, kizárólag a gluténtartalmú étrend tartása mellett van esély egy teljesen megbízható diagnózis megállapítására.

A gluténérzékenység kezelése

A cöliákia egy élethosszig tartó, nem megszüntethető autoimmun betegség. A kellemetlen tünetek megszüntetésére azonban van lehetőség, mely egyedül gluténmentes étrend (lisztérzékeny diéta) megvalósításával érhető el. A diétán kívül más kezelés nem szükséges, diétázás mellett a beteg teljes életet élhet.

Hasznos tudnivalók a gluténról és a gabonákról

A glutén a búza fehérjéinek egyik frakciója, amelynek alkoholban oldható összetevői, a gliadinok váltják ki az arra genetikailag hajlamos embereknél az autoimmun reakciót.

Nemcsak a búzában található glutén, hanem az árpában lévő hordein és a rozsban található secalin is autoimmun reakciót vált ki a cöliákiásoknál, ezért a gluténérzékenyeknek ezeket a gabonákat sem szabad fogyasztani. A zab avenin fehérjéje a cöliákiások legtöbbjénél nem váltja ki az autoimmun reakciót, így a gluténnel egyébként nem szennyezett zab fogyasztható azok számára, akik megbizonyosodtak afelől, hogy szervezetük jól tolerálja azt.

Fokozottan figyelni kell a keresztszennyeződésekre is, hiszen a gluténérzékenyek számára a gluténnel szennyezett étel is veszélyes lehet (szennyeződés keletkezhet az étel gyártása vagy elkészítése során). Emiatt a termékek csomagolásán kötelező feltüntetni, ha az étel gluténnel szennyeződhetett. Továbbá a vendéglátóhelyeken is kötelesek tájékoztatást adni a felszolgált ételek allergéntartalmáról.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!