Gluténérzékenység

Mi az a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység (más néven lisztérzékenység vagy cöliákia) olyan autoimmun betegség, amely a megfelelő kezelés (vagyis a gluténmentes diéta betartása) nélkül a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár. Ezen kívül pedig több gyomor-bélrendszeren kívüli tünet és társbetegség is jelentkezhet mellette. A gluténérzékenység genetikai alapon alakul ki, fellobbanásának a környezeti provokáció – vagyis a gluténtartalmú étrend – a kiváltója. A lisztérzékenység nem gyógyítható, a beteg egész életét végigkíséri, azonban a kórfolyamatot kiváltó tényező kerülésével, diétázással tökéletesen kezelhető.

A gabonafélékben található fehérje, a glutén, pontosabban annak egyik komponense a gliadin indítja el az autoimmun folyamatot. Így logikus, hogy ha a kulcságenst kizárjuk az étrendből, akkor a kóros folyamat leáll. Továbbá a bélrendszer regenerálódik, a tünetek megszűnnek.

Érdemes megemlíteni, hogy bár a tünetek lehetnek hasonlók, de a cöliákia, a nem cöliákiás lisztérzékenység és a gabonaallergia három külön betegség. Előfordul az is, hogy irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek is gluténérzékenynek gondolják magukat. IBS-ben tünetfokozó lehet a búza fogyasztása, de az ő esetükben nem a glutén a felelős mindezért, hanem a búza fermentábilis szénhidrát és glukán (szintén szénhidrát) tartalma. Emiatt az öndiagnózis félrevezető és veszélyes lehet, hiszen a kezelés és a diéta mindhárom esetben más módszereket igényel. A cöliákia gluténmentes étrendet kíván meg, míg a gabonaallergia esetén a tüneteket kiváltó gabonafélét (pl.: búzaallergia esetén a búzát) kell kerülni. IBS-ben pedig egy komplex, a beteghez leginkább alkalmazkodó diétát és kezelést szükséges meghatározni. Az orvosi diagnózis, és az az alapján meghatározott étrendi megszorítások tehát elengedhetetlenek.

A gluténérzékenység tünetei

A gluténérzékenység leggyakoribb tünetei a következők:

  • krónikus hasmenés;
  • emésztetlen tömeges, zsírfényű széklet;
  • puffadt, vékonyfalu has (pókhas);
  • étvágytalanság;
  • fogyás;
  • gyermekeknél hossz- és súlynövekedésben való elmaradás;
  • hasi fájdalom;
  • hiányállapotok (fehérje, nyomelemek, vitaminok) kialakulása;
  • súlyos vérszegénység;
  • felnőtt korban székrekedés.

Előfordulhat azonban, hogy nem a szokványos tünetekkel, hanem kevésbé feltűnő módon jelenik meg a betegség. Figyelni kell az alábbi intő jelekre is:

  • alacsony növés;
  • vashiányos vérszegénység;
  • a fogzománc hibás fejlődése;
  • hajhullás;
  • gyakori vetélés;
  • alsóvégtagi vizenyő;
  • bőrgyógyászati tünetek;
  • depresszió;
  • osteoporozis;
  • a pubertás késése.
gluténérzékenység

Mi az a cöliákia?

A gluténérzékenység mellett a cöliákiáról is fontos beszélnünk. Ez egy autoimmun betegség, amely a vékonybélben jelentkező súlyos és tartós gyulladás következtében alakul ki. A betegséget általában az okozza, ha valaki olyan ételeket fogyaszt, amelyek glutént tartalmaznak.

Bizonyos betegségekkel a cöliákia is gyakran társul:

  • fiatalkori cukorbetegség (1. típusú diabetes mellitus);
  • Down-kór;
  • a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése;
  • allergiás bélgyulladás;
  • rheumatoid arthritis;
  • atópia.

Ha a felsorolt betegségek közül valamelyik fennáll, a cöliákia kivizsgálását is célszerű elvégeztetni.

A lisztérzékenység diagnosztizálása

  • Ha felmerül a gluténérzékenység gyanúja, a gondos vizsgálat mindig a beteg kikérdezésével kezdődik. Az orvos az alábbi kérdésekre keresi a választ:
  • Van-e lisztérzékeny a családban?
  • Mióta, milyen tüneteket észlelt magán a beteg?
  • Milyen külső tüneteket lehet felfedezni?

Ezek után a diagnózis néhány célzott vizsgálattal, rövid idő alatt megállapítható.

A gluténérzékenység diagnózisához a beteg által észlelt tüneteken és az esetleges alultápláltságon kívül egyrészt ki kell mutatni a cöliákiára jellemző ellenanyagokat. Ezt vérszérumból végzett ellenanyag-vizsgálatokkal (ún. szerológiai vizsgálat) tudják megtenni, melyhez egy egyszerű vérvételre és egy laboratóriumi vizsgálatra van szükség. Másrészt a vékonybélből vett szövetmintával is igazolhatók a gluténérzékenység következő jellemzői: a vékonybél-bolyhok megfogyatkozás, sérülése (boholy-atrófia), valamint a gluténmentes diéta hatására a tünetekben bekövetkező javulás.

Nagyon fontos, hogy amíg a vizsgálatokat el nem végzik és a diagnózist fel nem állítják, a betegnek nem szabad elhagynia a glutént az étrendből! Ellenkező esetben a vizsgálatok eredményei hamisak lehetnek, kizárólag a gluténtartalmú étrend tartása mellett van esély egy teljesen megbízható diagnózis megállapítására.

A gluténérzékenység kezelése

A cöliákia egy élethosszig tartó, nem megszüntethető autoimmun betegség. A kellemetlen tünetek megszüntetésére azonban van lehetőség, mely egyedül gluténmentes étrend (lisztérzékeny diéta) megvalósításával érhető el. A diétán kívül más kezelés nem szükséges, diétázás mellett a beteg teljes életet élhet.

Hasznos tudnivalók a gluténról és a gabonákról

A glutén a búza fehérjéinek egyik frakciója, amelynek alkoholban oldható összetevői, a gliadinok váltják ki az arra genetikailag hajlamos embereknél az autoimmun reakciót.

Nemcsak a búzában található glutén, hanem az árpában lévő hordein és a rozsban található secalin is autoimmun reakciót vált ki a cöliákiásoknál, ezért a gluténérzékenyeknek ezeket a gabonákat sem szabad fogyasztani. A zab avenin fehérjéje a cöliákiások legtöbbjénél nem váltja ki az autoimmun reakciót, így a gluténnel egyébként nem szennyezett zab fogyasztható azok számára, akik megbizonyosodtak afelől, hogy szervezetük jól tolerálja azt.

Fokozottan figyelni kell a keresztszennyeződésekre is, hiszen a gluténérzékenyek számára a gluténnel szennyezett étel is veszélyes lehet (szennyeződés keletkezhet az étel gyártása vagy elkészítése során). Emiatt a termékek csomagolásán kötelező feltüntetni, ha az étel gluténnel szennyeződhetett. Továbbá a vendéglátóhelyeken is kötelesek tájékoztatást adni a felszolgált ételek allergéntartalmáról.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!