Funkcionális vizsgálatok, hidrogén kilégzési tesztek (laktóz, laktulóz, fruktóz)

Hidrogén (H2) kilégzési tesztek

A hidrogén (H2) kilégzési tesztek olyan gasztroenterológiai vizsgálatok, melyek eszközös beavatkozás nélkül, a beteg által kilégzett levegőben megjelenő hidrogén mennyiségének változása alapján segítenek diagnózishoz. A kilégzéses vizsgálatok alkalmával egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék elfogyasztása szükséges, mely kiváltja a kilégzett levegő összetételének változását, ami igazolja az adott kórállapotot.

Hidrogén kilégzési teszt segítségével diagnosztizálható a laktózérzékenység, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve a fruktóz felszívódási zavara is.

A tejcukor-érzékenység diagnosztizálása leggyakrabban a H2 kilégzési teszttel történik, melynek során laktóz tartalmú ital elfogyasztása után bizonyos időközönként vizsgálják a beteg által kilélegzett levegő hidrogén tartalmát. Laktózérzékenység esetén, laktóz fogyasztása után a kilélegzett levegő hidrogén tartalma jelentősen megnő, ugyanis a bélben lebomló tejcukor hidrogén gáz termelődésével jár, mely egy része felszívódik a véráramba és a tüdőn keresztül kilégzéskor távozik.

Laktóz hidrogén kilégzési teszt

A laktóz intolerancia, más néven tejcukor érzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére.

A tejcukor (laktóz) összetett cukor, emésztéséhez a vékonybélben termelődő laktáz enzimre van szükség, mely széthasítja a laktóz molekulát egyszerű cukrokra, melyeket a szervezet képes hasznosítani.

A laktózintolerancia valójában nem betegség, hanem egy evolúciós állapot, mivel a felnőtt emlősállatoknak már nem kell tejcukrot emészteni. Emiatt az emberek esetében is az anyatejes táplálási periódust követően a tejcukorbontó enzim termelődése az életkor előrehaladtával jelentősen csökken, egy génváltozat eredménye, hogy egyes embereknél továbbra is fennmarad.

A tejcukor-érzékenység diagnosztizálása leggyakrabban a H2 kilégzési teszttel történik, melynek során laktóz tartalmú ital elfogyasztása után bizonyos időközönként vizsgálják a beteg által kilélegzett levegő hidrogén tartalmát. Laktózérzékenység esetén, laktóz fogyasztása után a kilélegzett levegő hidrogéntartalma jelentősen megnő, ugyanis a bélben lebomló tejcukor hidrogén gáz termelődésével jár, mely egy része felszívódik a véráramba és a tüdőn keresztül kilégzéskor távozik.

Laktulóz hidrogén kilégzési teszt

A laktulóz hidrogén kilégzési teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok jelenlétének megállapítására szolgál. Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) néven ismerjük, ami puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár.

A vékonybélbe jutott baktériumok az emésztetlen szénhidrátokat bontják le, aminek eredményeként hidrogén és metángáz keletkezik, ami a kilégzett levegőben szintén mérhetővé válik.

Fruktóz hidrogén kilégzési teszt

A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara (fruktóz malabsorptio) vizsgálható. A felszívódási zavar következtében a gyümölcscukor emésztetlen formában kerül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd, ami fokozott gázképződéssel jár. Ez okozza a kellemetlen hasi tüneteket (puffadás, hasmenés görcsök).

Hogyan történik a H2 kilégzési teszt?

 • A vizsgálatot megelőzően a vizsgált betegség kimutatásának megfelelően laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék elfogyasztása szükséges.
 • Szenzor bemenetéhez csatlakozik a csutora, melyen keresztül a páciens befújja a készülékbe a kilélegzett levegőt.
 • A vizsgálat teljes időtartama 120 – 200 perc, 20 percenként szükséges a páciensnek a készülékbe mérés céljából belefújni.
 • A vizsgálat a kilélegzett levegő H2-tartalmát méri és jeleníti meg.
 • A vizsgálat egyszerű, gyors és fájdalmatlan.
H2 kilégzési vizsgálat

Hogyan kell előkészülni a H2 kilégzés vizsgálatra?

 • 4 héttel a vizsgálat előtt abba kell hagyni az antibiotikumok és probiotikumok szedését.
 • Endoszkópos beavatkozások és műtétek után legalább 4 hétnek kell eltelnie a H2 kilégzés tesztig.
 • Egy nappal a vizsgálat előtt ne egyen gyümölcsöt és zöldséget, kerülje a mogyorót és olajos magvakat.
 • Ne fogyasszon tejet és tejterméket a vizsgálatot megelőző napon.
 • Ne igyon alkoholt és szénsavas italokat egy nappal a vizsgálat előtt.
 • A vizsgálat napján nem szabad dohányozni.
 • A vizsgálat napjára érkezzen éhgyomorral, a gyógyszereket, amiket szed, hozza el magával.
 • A vizsgálat napján ne használjon fogkrémet, szájvizet, rúzst, arckrémet, ne fogyasszon rágógumit vagy cukorkát.
 • Egy tiszta, új fogkefével tisztítsa meg a fogait és a nyelvét.

Vércukor terhelés vizsgálat lefolyása

– ujjbegyből 1 csepp vér;
– majd 75 gramm szőlőcukorral (glucosum anhydricum) megitatjuk;
– majd 30 percenként vérvétel.

Mind a vércukor mind a keményítő terhelésnél vércukor értéket nézünk.

Mi a fruktózfelszívódási zavar

A gyümölcscukor (fruktóz) kémiai szerkezetét tekintve egyszerű cukor (monoszacharid), mely elsősorban gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben található meg nagyobb mennyiségben. Fruktózfelszívódási zavar esetén a gyümölcscukor nem szívódik fel a vékonybélben, változatlan formában eljut a vastagbélbe, ahol a bél baktériumflórája puffasztó hatású gázokra (hidrogén, metán) és hashajtóhatású zsírsavakra bontja azt.

Az európai népesség körében gyakori, 35%-os előfordulás jellemzi.

Fruktózfelszívódási zavarra hívhatja fel a figyelmet, ha cukros ételek, gyümölcsök vagy zöldségek elfogyasztása után puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, vagy egyéb emésztési gondok jelentkeznek.

Hogyan vizsgálható?

Hidrogénkilégzési teszttel

A HIDROGÉN KILÉGZÉSI TESZT FOLYAMATA:

A baktériumbontás közben felszabaduló gáz képződésén alapul az érzékenység kimutatására szolgáló kilégzési teszt – úgy nevezett hidrogén kilégzési teszt.

A vizsgálat lényege, hogy fruktóz tartalmú oldat elfogyasztása után a kilélegzett levegőben mérjük a hidrogén koncentráció növekedését.

Hogyan készüljön a hidrogén kilégzési tesztre?

 • A vizsgálat elvégzéséhez éhgyomri állapot szükséges, étkezni és inni sem szabad – vizet sem!
 • TILOS a fogmosás, szájvíz használata, dohányzás, rágózás
 • A vizsgálatot megelőző napon kerülni kell a gyümölcsök, gyümölcslevek, puffasztó ételek és italok (hüvelyesek, olajos magvak, szénsavas italok), valamint kávé és alkoholos italok fogyasztását
 • A vizsgálat időtartama 2 óra, ez idő alatt a rendelőben kell tartózkodnia. A fruktóz oldat elfogyasztása után, majd 15/30 percenként bele kell fújnia egy hidrogén szintet mérő műszerbe. Fruktóz intolerancia kezelése
 • Fruktóz intolerancia esetén a kezelés leghatékonyabb formája a fruktóz tartalmú ételek és italok fogyasztásának csökkentése, szükség esetén teljes elhagyása.
 • Hazai forgalomban is kapható már olyan enzim, mely segíti a fruktóz gyorsabb lebomlását.
 • A fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszer- és gyógyszeripar, ezért körültekintően kell válogatni az iparilag feldolgozott élelmiszerek, illetve gyógyszerek közül.
 • Egyénre szabott diétát kell követni, szükség esetén dietetikus bevonásával.

Fogyaszthatók

 • alacsony fruktóz tartalmú gyümölcsök: eper, málna, szeder, citrom, grapefruit, kivi
 • glükóz, eritrit, stevia, xilit
 • rizsszirup

Xilóz-izomeráz enzim (Xylosolv, Fructaid kapszula): A fruktózt glükózzá alakítja át a szervezetben. Csak fruktóz malabszorpcióban alkalmazható! Megjegyzem, a diéta tartása a kezelés alapja, hasonlóan a laktóz és hisztamin érzékenységhez. Az enzimpótlást csak kiegészítésként javasoljuk. Tehát ha olyan helyen történik az étkezés, ahol nem elérhetők mentes ételek pl. utazás, étterem, cukrászda stb.

A hidrogénkilégzési tesztet Gastro+ Gastrolyzer (Bedfont) műszerrel végezzük – funkcionális, nem invazív provokációs laboratóriumi teszt. Ezzel a módszerrel a laktózérzékenység (tejcukor-intolerancia) és a fruktóz- (gyümölcscukor-) felszívódási zavar mellett a SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), vagyis a kontaminált vékonybél szindróma is vizsgálható.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!