Végbélfájdalom

Talán nincs a világon olyan ember, akinek soha életében nem fájt a végbele. A végbélnyílás, az ujjbegyekhez hasonlóan a test érzőideg végződésekkel legsűrűbben ellátott területe. Éppen ezért az itt keletkezett fájdalmat nagyon intenzíven éljük meg. „Fáj az aranyerem” – mondja a beteg, holott az aranyér, a közhiedelemmel ellentétben csak kivételesen fáj.

végbélfájdalom kezelése a ProctoMed Centerben

Milyen elváltozások okozhatnak végbélfájdalmat?

A végbélfájdalom hátterében leggyakrabban végbélrepedés vagy latin nevén fissura ani áll. A végbélben hosszanti irányban húzódó seb erős égő, csípő, szúró fájdalmat okozhat. A fájdalom leggyakrabban székeléskor kezdődik és még utána is fennállhat percekig, de akár órákig is. A seb következtében kialakult záróizomgörcs tovább fokozza a beteg fájdalmát.

Szintén végbélfájdalmat okoz a végbél körüli vénás hálózatban kialakult vérrög. Ilyenkor a beteg egyik napról a másikra fájdalmas csomó megjelenéséről számol be a végbélnyílásnál. Az elváltozás legtöbbször nagy haspréssel járó tevékenységek után alakul ki, mint például kemény fizikai munka, szülés, nehéz székelés vagy éppen hasmenés. A vérrög felett a bőr begyullad, feszessé, vizenyőssé válik és ez az állandó feszítő érzés okozza a fájdalmakat.

Az előbbiektől eltérő jellegű fájdalmat okoz a végbél környékén kialakult tályog. Ilyenkor feszítő, lüktető fájdalom lép fel, amelyet gyakran kísér láz, hidegrázás. Mielőbb orvoshoz kell fordulni! Előfordul, hogy a tályog spontán kifakad, genny ürül, még mielőtt a beteg az orvoshoz érne. Nagyon fontos, hogy a tályogot minden esetben sebészileg fel kell tárni, a gennyet ki kell üríteni és az üreget ki kell tisztítani.

Mikor okoz maga az aranyér fájdalmakat? Ha a belső aranyeres csomók nagy hasprés hatására kitüremkednek, felettük a záróizomzat összezárul, kialakul az úgynevezett aranyeres krízis. Ez az állapot igen nagy fájdalommal jár. A kizáródott aranyeres párnákba folyamatos az artériás beáramlás, miközben a záróizomzat az elvezető (az artériáknál lényegesen könnyebben összenyomható) vékony falú vénákat leszorítja. Nagy fokú pangás alakul ki, rövid idő alatt az aranyerek felszíne a feszítés következtében elhalhat, súlyos esetben akár septikus állapothoz is vezethet. Aranyeres krízis esetén minden esetben azonnali orvosi beavatkozás szükséges!

Egyéb, ritkábban előforduló megbetegedések is okozhatnak végbélfájdalmat. Ilyen például a végbélben mindenkinél megtalálható anopapilláknak a gyulladása. De nagyon erős fájdalommal jár a végbél herpes vírus fertőzése is.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!