Dióda lézerszálas aranyérműtét

Röviden az aranyérről

Az aranyeresség igen gyakori végbélbetegség. Négy stádiumát különítjük el: az I. és II. fokú aranyeresség esetére általában gyógyszeres (kenőcs, kúp, tabletta) kezelést javaslunk, de lehet hegesítő injekciós kezelést, gyakran pedig gumigyűrűzést alkalmazni. A III. és IV. fokú aranyeresség esetén a műtéti megoldás a javasolt gyógykezelés. Bővebben az aranyérről itt.

Dióda lézerszálas aranyérműtét

Lézeres aranyérműtétek során az aranyeres párnákat nem metsszük ki, hanem egy 2-3 mm-es metszésből dióda lézerszálat vezetünk az aranyeres párna közepébe. A lézerszál itt energiát ad le, aminek hatására az erekben a kollagén kicsapódik és az erek elzáródnak. A beavatkozást akár 3-4 irányban is elvégezhetjük. Az aranyeres párnák zsugorodása nem azonnali, 6-8 hét alatt következik be. Az eljárás során minimális sebek keletkeznek a szúrásoknak megfelelően, így ezek gyorsan és jól gyógyulnak. Amennyiben szükséges, a lézerszállal kezelt, de erősen megcsúszott aranyereket egy öltéssel magasabban fixáljuk az anális csatornában. Mivel nincsenek nagy sebek, sem nagy nyálkahártyaveszteség, a műtét utáni fájdalom és vérzéses szövődmény is lényegesen kisebb.

A lézeres aranyérműtét előnyei

Az új, lézeres aranyérműtéttel (LHP) elkerülhető az előrehaladott aranyerek kimetszése. Egy 2-3 mm-es metszésből a lézerszálat az aranyeres csomó belsejébe vezetve, a leadott energiával a kis ereket elzárjuk, roncsoljuk, elpárologtatjuk. Emiatt az „ércsomó” 6-8 hét alatt zsugorodik és felszívódik, visszaáll az eredeti állapotába, anélkül, hogy kimetszést alkalmaznánk.

Csak minimális sebek keletkeznek a szúrásoknak megfelelően, így ezek gyorsan és jól gyógyulnak. Mivel nincsenek nagy sebek, nagy nyálkahártya-veszteség, ami szűkülethez vezet, a műtét utáni fájdalom és vérzéses szövődmény is lényegesen kisebb.

További nagy előnye, hogy egyszerre több irányban (akár 3-4 aranyérnél) is elvégezhető, tehát egy aranyérműtéttel az aranyeresség teljes egészében megoldható.

Mivel tökéletes megoldás nincs, fontos kiemelni a lézeres kezelés hátrányait is. A lézerrel kezelt aranyeres csomók csak a páciensek 80-82%-nál zsugorodnak össze és szívódnak fel maradéktalanul. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a kezelést másodszor is meg kell ismételni, vagy a megmaradt csomókat más módszerrel eltávolítani.

lézeres aranyérműtét

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!