Végbélviszketés

Mi a végbélviszketés?

A végbélviszketés az egyik legkellemetlenebb, elhúzódó panaszt okozó állapot lehet. Számtalan kiváltó tényezőt kell vizsgálni, sajnos az esetek negyedében azonban az ok nem fellelhető. Ez az elváltozás a lakosság 5 %-át érinti, és a férfiaknál kétszer gyakrabban fordul elő. A viszketés maga „csak” tünet, amelynek hátterében végbéltájéki, vastagbél eredetű, vagy bőrgyógyászati ok lehet. De melyik?  És milyen szakrendelésen jelentkezzen először a beteg? És ha a bőrgyógyász és a proktológus sem találja a kiváltó okot, akkor mi a teendő? Ezekről a problémákról és a gyógyuláshoz vezető útról szeretnék tájékoztatást adni.

Tehát, ha a betegnek viszket a végbélnyílása, akkor mit tesz először? Elmegy a bőrgyógyászatra, ami egyébként helyes is, hiszen, ha egyértelműen bőrgyógyászati baja van, akkor gyors segítséget kaphat. Azonban ez igen ritkán fordul elő, mert az esetek döntő többségében a végbélviszketést valamilyen végbéltájéki betegség, elváltozás, esetleg banális indok okozza. Ne feledkezzünk meg azokról a belgyógyászati bajokról sem, amelyek szintén bőrviszketést idézhetnek elő. Ilyenek a májzsugor, a vesebetegségek, vérképzőszervi okok, cukorbetegség és a daganatok.

A végbélviszketés kiváltó okai

Nagyon gyakran a viszketés egyetlen oka a nem megfelelő tisztálkodás. Ugyanis, ha a beteg székelés után nem mossa ki zuhanyrózsával a végbélnyílását, hanem csak WC papírral törli meg, akkor a végbélnyílásban székletmorzsák maradhatnak. Ezek a bennük levő bontó enzimek által állandó bőrirritációt okozhatnak, itt pedig a baktériumok és gombák sokkal könnyebben elszaporodhatnak. Különösen érvényes ez azokra, akiknek bőraranyerük / caruncula/ van, hiszen az ilyen végbélnyílások a székelést követő lemosás nélkül tényleg nem tarthatók tisztán. A nagyobb „bőraranyeresek” esetében sokszor a fehérneműn hagyott „nyomok” jelzik, hogy a tisztálkodás nem volt megfelelő.

A cigarettázás is végbélviszketéshez vezethet, ugyanis a belső záróizom tónusát csökkentve a nyálkahártyából való szivárgást segíti elő. Ennek köszönhetően pedig folyamatosan fenntartja a nedvességet, amelyet nyirkos anusnak is neveznek. A nyirkos környezetben a bőr felázik, amelyben a gombák és baktériumok könnyebben elszaporodnak. Az intimtorna fokozhatja az izomtónust, az alacsony tisztító beöntések pedig több órára, akár egy napra is „eltüntetik” a székletet a környékről.

Gyakran előforduló ok az anus környéki gombásodás, különösen a közös fürdőkbe, uszodába járók körében. Meleg, párás időben az összefekvő területeken, hajlatokban, farpofák között könnyedén támad a gomba, amely antibiotikum vagy szteroid szedése mellett is sokszor elszaporodik. Cukorbetegség, immungyengeség és kövérség szintén hajlamosító tényezők. A sok édességet fogyasztók is számíthatnak „gombatámadásra”. Népszerű képviselőjük a sokak által ismert Candida albicans. Természetesen a baj nem jár egyedül, a gombás bőr ekcémára hajlamosít, másodlagosan pedig egyéb kórokozók is megtelepedhetnek rajta.

végbélviszketés kezelése a ProctoMed Centerben

A végbélviszketés nem csak egy önálló elváltozás, hanem más betegség tünete is lehet:

 • Az aranyérbetegség harmadik és negyedik stádiumában a végbélviszketés az egyik vezető tünetként léphet fel. A harmadik stádiumú aranyér minden székelésnél, illetve székeléstől függetlenül felállásnál, guggolásnál is megjelenik a végbélnyílásban, így a kifordult nyálkahártya váladéka viszketést tart fenn. A IV. stádiumban levő aranyér folyamatosan a végbélnyíláson kívül helyezkedik el váladékot termelve, a fehérneműt szennyezve.
 • A végbélrepedés (fissura ani) sokszor, mint az ereszcsatorna a nyálkahártya váladékát a külvilág felé vezeti, fenntartva ezzel a viszketést.
 • A bőraranyér (caruncula) miatt higiénés problémák jelentkezhetnek, melynek természetes következmény a bőrirritáció, végbélviszketés.
 • A vastagbél rákos megbetegedésének sokszor az egyetlen tünete lehet a végbélviszketés. Ha a végbéltükrözés során nem találunk konkrét kiváltó okot a viszketésre, akkor mindenképpen érdemes az egész vastagbelet átvizsgálni (colonoscopia).
 • A condyloma (vírusos nemi szemölcs) folyamatos nedvesedést, irritációt, végbélviszketést okoznak. Amíg nem távolítjuk el a szemölcsöket, addig nem számíthatunk a panaszok megszűnésére.

Mit tehetünk a végbélviszketéssel járó panaszok megszüntetése érdekében?

A proktológiai vizsgálat elengedhetetlen a probléma megszüntetésének céljából, de emellett maga a páciens is tehet a panaszok enyhítéséért.
Az alább felsorolt tanácsok együttes betartása pozitív eredményt hozhat:

 1. A szappan használatának kerülése (a szappan szárítja, zsírtalanítja, irritálja az amúgy is irritált bőrt).
 2. Székelés után vízsugárral történő mosakodás.
 3. Hajszárítóval történő végbél szárítás. A törülközővel való dörzsölést érdemes kerülni, ugyanis az idegvégződéseket ingerületbe hozva ez fokozza a viszketést.
 4. Laza pamut ruha viselése. A farpofákat szorosan összefogó öltözet pl.: szűk farmer viselése kerülendő, mert az irritációt okozhat.
 5. A farpofák közé érdemes gézlapot helyezni, és egy-két óránként cserélni azt. Ez segít felszívni az izzadságot.
 6. Tartózkodni az illatosított porok használatától. A szárító, fertőtlenítő porok használata viszont előnyös lehet.
 7. Tartózkodni a krémek használatától, hacsak nem szakember írta fel azokat.
 8. Normális bélműködés biztosítása.
 9. A végbélnyílás vakarásának kerülése. Súlyos esetben a beteg éjszaka viszketésre ébred, vagy fel sem ébred, hanem félálomban „szétvakarja” a bőrét, így az sosem fog meggyógyulni. Ezért az enyhébb esetektől eltekintve érdemes éjszakára pamutkesztyűt viselni.
 10. Fűszeres ételek, kávé, citrátféleségek kerülése.

Bizonyos ételek és italok a széklet pH-ját megváltoztatva okoznak végbélviszketést, elhagyásukkal esetlegesen megszűnnek a panaszok. Ilyen élelmiszerek például:

 • cola;
 • tej és tejtermékek;
 • alkohol, különösen a sör és bor;
 • paradicsom és paradicsomos készítmények, pl.: ketchup;
 • csokoládé;
 • dió.

A végbélviszketés panaszainak étrenddel történő megszüntetéséhez türelem, kitartás és diétás napló vezetése is szükséges lehet.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!