Hisztamin intolerancia

Hisztamin intoleranciáról akkor beszélünk, ha a szervezet nem tudja lebontani a hisztamint, s ezért magas a hisztaminszint. A hisztaminnal szembeni túlérzékenység egy összetett jelenség, és nem lehet tetten érni az IgE/IgG alapú allergia és intolerancia tesztekkel. Hisztamint egyrészt a szervezet is termel, de élelmiszerek fogyasztásával is bevisszük. A Diamin-oxidáz (DAO) a sejteken kívül, a hisztamin-N-metiltranszferáz (HNMT) a sejteken belül bontja a hisztamint. A hisztamin intolerancia elnevezést elsősorban a hisztamint lebontó enzimek elégtelen működése esetén használják.

A hisztamin szintet számos betegség, gyulladás, hormonális rendellenesség, allergia, intolerancia, valamint külső tényezők (pl. extrém időjárás, környezeti ártalmak, kozmetikai szerek, vegyi anyagok, intenzív sporttevékenység), valamint pszichés állapotok és a stressz is befolyásolhatják. A hisztamin intolerancia tünetei és hatásai változóak lehetnek, és az egyéntől függően eltérő súlyossággal jelentkezhetnek.

Mi az a hisztamin?

A hisztamin egy olyan kémiai anyag (biogén amin), amely fontos funkciókért felelős, többek között:

– Üzenetek küldése az agynak.
– A gyomorsav felszabadulásának kiváltása az emésztés elősegítése érdekében.
– Felszabadul sérülést vagy allergiás reakciót követően az immunválasz részeként.

Mivel az egész testben vannak hisztaminreceptorok, a hisztamin intolerancia több szervre és testi funkcióra is hatással lehet. Jellemző, hogy egyszerre több tünet is jelen lehet.  A hisztamin intolerancia tünetei nem specifikusak, tehát más állapotok tüneteihez hasonlóan jelentkezhetnek, ami megnehezíti a felismerését.

hisztamin

A LEGGYAKORIBBAK A GYOMOR-BÉLRENDSZERI (GI) TÜNETEK, TÖBBEK KÖZÖTT

– emésztési problémák;
– puffadás;
– hasi fájdalom;
– hasmenés vagy székrekedés;
– hányinger, hányás.

GYAKORI REAKCIÓK KÖZÉ TARTOZNAK

– fejfájás vagy migrén;
– viszkető bőr;
– csalánkiütés;
– orrdugulás vagy orrmelléküreg-problémák;
– arcpirulás, hőhullámok;
– fáradtság;
– szabálytalan menstruációs ciklus;
– izom és ízületi fájdalmak;
– hangulatingadozások.

SÚLYOSABB ESETEKBEN ELŐFORDULHATNAK

– hasi görcsök;
– szöveti duzzanat;
– kiugróan magas vagy alacsony vérnyomás;
– szabálytalan szívverés;
– alvászavar;
– szorongás;
– nehézségek a testhőmérséklet szabályozásában;
– szédülés;
– anafilaxiás roham.

Mi váltja ki a hisztamin intoleranciát?

A szervezet a hisztaminnal együtt termeli a diamin-oxidáz (DAO) enzimet is, amely az élelmiszerekkel bevitt  hisztamint bontja le. Ha DAO-hiány alakul ki, és a szervezet nem tudja lebontani a hisztamint, hisztamin intolerancia alakulhat ki.

A DAO ENZIMET VAGY A HISZTAMINSZINTET BEFOLYÁSOLÓ DOLGOK KÖZÉ TARTOZNAK

– Genetika: Lehet olyan génmutációja, amely miatt a szervezetében kevesebb DAO enzim termelődik, vagy a DAO enzim nem működik megfelelően.

– Gyomor-bélrendszeri (GI) rendellenességek: A GI-rendellenességek, mint például a gyulladásos bélbetegség (IBD) DAO-hiányt okozhatnak.

– Bakteriális túlszaporodás: Amikor a szervezet nem tudja megfelelően megemészteni az ételt, a baktériumok elszaporodnak, ami miatt túl sok hisztamin termelődik. A DAO enzim szokásos szintje nem tudja lebontani a megnövekedett hisztamint a szervezetében, ami reakciót okoz.

– Diéta: A hisztaminban gazdag élelmiszerek túlzott fogyasztása a DAO enzim nem megfelelő működését okozhatja. Egyes élelmiszerek blokkolhatják a DAO enzimet, vagy hisztamin felszabadulást válthatnak ki (hisztamin liberátorok).

– A menopauza, a mikrotápanyag-és vitaminhiány, valamint a tapasztalatok szerint  a COVID/poszt-COVID is hatással lehetnek a szervezet hisztamin termelésének illetve lebontásának mechanizmusaira.

– Gyógyszerek: Egyes gyógyszerek átmenetileg blokkolhatják a DAO működését vagy megakadályozhatják a DAO termelését.

MILYEN BETEGSÉGEK OKOZHATNAK HISZTAMIN INTOLERANCIÁT?

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki hisztamin intolerancia, ha gyomor-bélrendszeri rendellenességben szenved, például:

– vastagbélpolipok;
– felszívódási zavar;
– ételallergia, étel intolerancia;
– cöliákia;
– IBD, például Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás;
– irritábilis bél szindróma (IBS);
– funkcionális diszpepszia;
– kontaminált vékonybél szindróma (SIBO).

Hogyan tesztelik az orvosok a hisztamin-intoleranciát?

A hisztamin intolerancia diagnosztizálása nem könnyű feladat, mivel a tünetek más állapotok (fertőzések, allergiák, emésztést érintő betegségek, gyulladások stb.) tüneteihez nagyon hasonlóak lehetnek, ezek kizárása tehát elengedhetetlen.

Orvosa javasolhatja, hogy 2-4 héten keresztül kövessen eliminációs diétát, vagyis hagyja el a magas hisztamintartalmú vagy hisztamint felszabadító élelmiszereket, majd fokozatosan, egyenként vezesse vissza őket, figyelve a reakciókat.

Az orvos kérhet vérből DAO-enzim tesztet, hogy elemezze, van-e DAO hiánya. (A HNMT-t nem tudják tesztelni). A DAO szint mérése a jelenlegi gyakorlatban a legelterjedtebb diagnosztikai eszköz, de egészséges emberben is lehet rossz az értéke, illetve a DAO termelését egyéb állapotok is akutan befolyásolhatják. Sokan ajánlják, kiegészítő információként a DAO-val együtt, a vérplazma hisztamin koncentrációjának mérését is, amelynek szintjét számos körülmény befolyásolja a nap folyamán, valamint tünetek mellett is mutathat jó értéket. Ezek a teszteredmények önmagukban tehát nem megbízható indikátorai a hisztamin intoleranciának, így a diagnózis felállításához a tünetekkel, a személyes étkezési tapasztalatokkal és az egyéb betegségekkel együtt kiértékelendőek.

Ha úgy gondolja, hogy hisztamin intoleranciája lehet, vagy szabálytalan tüneteket tapasztal, beszéljen orvosával.

Hogyan lehet a hisztaminszintet diétával kezelni?

Az egészséges étrend mérsékelt hisztaminszintet tartalmaz. Néhány magas hisztamintartalmú élelmiszer még egészséges emberekben is reakciókat válthat ki. A hisztamin-diétában az élelmiszerekkel és a készételekkel kapcsolatban alapvetően fontos kérdés  azok frissessége, mivel nem csak az erjesztés, érlelés és a füstölés, hanem a tárolás során is sok hisztamin szabadul fel. Erre különösen oda kell figyelni a húsok és a halak esetében.

Hisztamin intolerancia gyanúja vagy diagnózisa esetén fontos az esetleges gyulladások (emésztőszervi, fogászati, nőgyógyászati, stb.), fertőzések, intoleranciák, autoimmun betegségek és más rendellenességek feltárása, mert ha nem kezelik a bél egészségét aláásó, illetve a hisztamint bontó enzimek működését gátló állapotokat, a hisztamin-diéta önmagában nem vezethet kielégítő eredményre.

A hisztamin-korlátozó étrend előnyeinek bizonyítására még további kutatásokra van szükség. A diéta rövid távon jelentős javulást hozhat, azonban közép-és hosszú távon elengedhetetlen a vitaminok és a nyomelemek pótlása, az emésztő rendszer és a bélflóra regenerációja, a stresszkezelés és az alvás rendezése is.

Hisztaminban gazdag ételek, többek között

– alkohol és más erjesztett italok;
– erjesztett élelmiszerek és tejtermékek, például joghurt és savanyú káposzta;
– aszalt gyümölcsök;
– avokádó;
– padlizsán;
– spenót;
– feldolgozott vagy füstölt, pácolt, szárított húsok;
– tartósított halak és kagylók;
– érlelt sajtok;
– élesztő és azzal készült termékek.

Számos élelmiszer is kiválthatja a hisztamin felszabadulását a szervezetben, például

– alkohol;
– banán;
– paradicsom;
– búzacsíra;
– bab;
– papaya;
– csokoládé;
– citrusfélék;
– diófélék, különösen dió, kesudió és földimogyoró;
– élelmiszer-színezékek és egyéb adalékanyagok;
– nem friss hal;
– sertéshús.

A DAO termelést gátló italok közé tartoznak a következők

– alkohol;
– fekete tea;
– mate tea;
– energiaitalok.

Az alacsony hisztaminszintű étrenddel foglalkozó tanulmányokban és listákban a kerülendő vagy fogyasztható élelmiszerek listája, illetve azok hisztamin tartalma is jelentősen különbözhet. Az ajánlások ismeretében is fontos egyéni toleranciájának megfigyelése oly módon, hogy megpróbálja beazonosítani és elhagyni azokat az élelmiszereket, amelyek tüneteket, illetve rossz közérzetet okoznak, hogy lássa, megváltoztatja-e az elimináció az állapotát.

Mindig érdemes szakemberrel konzultálnia, mielőtt radikális étrend változtatásba kezd. Ha hisztamin intoleranciában szenved, az alacsony hisztaminszintű étrend nagymértékben segítheti a tünetek kordában tartását, illetve megszüntetését. Az antihisztaminok rövid távon enyhíthetik a tüneteket. Alkalomszerűen, ha vendégségbe megy, utazik, vagy eltér a szokásos étrendjétől, DAO enzimpótló tablettát is bevehet étkezés előtt, de ennek gyakori használata semmiképpen nem helyettesíti az alacsony hisztamintartalmú étrendet.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!