Melanóma és anyajegyek

Mi a melanóma malignum?

A bőr pigmenttermelő sejtjeiből kialakuló egyik legagresszívebb, leginkább rosszindulatú daganat, mely gyorsan ad áttéteket! A melanóma ép bőrön, „de novo” is kialakulhat, de legnagyobb százalékban anyajegyekből indul ki. Tehát emiatt a veszélyeztetett csoportok vizsgálata nagyon fontos.

Kik a veszélyeztetett csoportok, kinek fontos a melanóma szűrés?

Bár a melanóma szűrés minden ember számára fontos, vannak olyanok, akiknek a vizsgálat indokoltabb lehet. A fehér bőrű, szőke hajú, világos (kék) szemű emberek számára a melanóma szűrés prevenciós jellegű is.

A veszélyeztetett csoportba tartoznak még azok, akiknek sok anyajegyük van, illetve ezek nem szabályosak, esetleg a sok egyforma közt észre lehet venni olyat, ami eltér a többitől.

napon tartózkodás mértéke is veszélyes lehet. Foglalkozásból, sportolásból eredően fokozottabban veszélyeztetettek a szabadban munkát végzők, illetve azok, akik fényérzékenyítő gyógyszereket szednek. Ezen kívül pedig a gyerekek is fokozott figyelmet érdemelnek!

Figyelniük kell azoknak is, akiknél a családban melanóma maligmun, vagy nagyszámú anyajegyek, esetleg atípusos anyajegyek fordultak elő.

A melanóma szűrés mindenkinek legalább egyszer ajánlott – mivel egyre inkább nő az UV-sugárzás mennyisége, az UV-terhelés és a bőrdaganatok száma is egyre szaporodik. Nagy mértékben nőtt a melanóma előfordulási gyakorisága, az utóbbi 10 évben háromszorosára! A hatalmas növekedés miatt vezető helyet foglal el a rosszindulatú daganatok sorában.

Ne feledjük, az időben történő felismerés életet ment, ezért a szűrés kiemelten fontos minden érintett számára!

Ha további kérdései lennének, vagy szeretne megbizonyosodni egészsége és anyajegyei állapota felől, vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel.

melanóma és anyajegyek

Mi az anyajegy?

Az anyajegyek a bőr jóindulatú daganatai közé sorolt veleszületett, vagy későbbi életkorban megjelenő, a bőrtől színében, vagy szerkezetében eltérő elváltozások.

Ennek megfelelően lehetnek pigmentáltak, sötétebb vagy világos színűek is. Általában a sötétebb, festéksejtes változatok vannak többségben, hétköznapi nyelven ezeket hívják az emberek anyajegyeknek.

Általában mindenkinek van néhány anyajegye. Az átlagos anyajegyek éles határúak, színük, felszínük a környezetétől eltérő (fekete, barna, kék). Méretük változó, néhány milliméter átmérőjű, lapos vagy kiemelkedő képletek, felszínük egyenletes, időnként szőrszál állhat ki belőlük.

Az atípusos anyajegy méretében, alakjában, színeiben és szerkezetében már nem követi a szabályokat, ezért több figyelmet, rendszeres vizsgálatot és utókövetést, vagy esetleg műtéti eltávolítást igényel. Ehhez elsősorban igen gyakorlott bőrgyógyászra, a bőr daganatos elváltozásainak kezelésében jártas szakemberre és megfelelő technikai háttérre van szükség.

Anyajegyek, elváltozások: mire kell figyelni?

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy színe, alakja, nagysága, szerkezete (pl. homogenitása, felszíni egyenletessége elvész) megváltozik. emellett ún. szubjektiv panaszok is jelentkezhetnek, tehát fájdalom, érzékenység, viszketés, hámlás vagy vérzés! Vannak olyan ritka elváltozások, melyek nem feltűnőek, akár bőrszínűek is lehetnek. Ezek pigmentet nem tartalmaznak, ún. amelanotikus képleteknek nevezzük őket. Ezek lehetnek rózsaszín „pink” jellegűek, vagy egyszerűen furcsa hegnek tűnhetnek. Ezekben az esetekben is előfordul, hogy melanóma a diagnózis. A folyamatos és alapos önkontroll elengedhetetlen, már a legkisebb elváltozásnál is érdemes felkeresni egy specialistát.

Nagyon korai stádiumban ugyanis a melanóma nem az a riasztó, és betegek által is ismert nagy fekete, vérző tumor, hanem akár jellegtelen is lehet. Éppen ezért a melanóma szűrés életmentő lehet, rendellenes tünetek esetén mielőbb szakorvoshoz kell fordulni!

Dr. Mónos Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!