Reflux és gyomorégés tünetei

Mi az a reflux?

A refluxbetegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara. Egy olyan klinikai állapot, mely során a gyomortartalom a normális haladási iránnyal ellentétesen, a nyelőcsőbe, ritkább esetben a garatba, esetleg kis cseppecskék belélegzése útján a tüdőbe jutva különböző tüneteket, betegségeket hoz létre.

Legnyilvánvalóbb tünete a rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom és fulladásérzés.

A reflux jelenségét, azaz a gyomortartalom visszaáramlását a lakosság jelentős része átéli élete során legalább egyszer. Tehát időnként az egészséges embereknél is előfordulhat refluxos panasz, például kiadós étkezést vagy előre hajlást követően. Azonban a hasűri nyomás fokozódását a szoros ruházat is okozhatja. Ez utóbbi miatt a várandós édesanyáknál is jelentkezhetnek átmeneti refluxos kellemetlenségek. A jelenség akkor válik kórossá, ha a panaszok rendszeresen ismétlődnek.

A refluxbetegség tünetei

A refluxbetegség egyik legjellemzőbb és legismertebb tünete a gyomorégés. A gyomorégés kellemetlen, változó erősségű fájdalom, ami elsősorban a szegycsont mögött, a mellkas középvonalában jelentkezik. Az égő érzés a gyomorszájtól egészen a torok tájékáig kiterjedhet, de a gyomorszáj környékéről kisugározhat a nyak, az áll, a lapockák és karok felé is. Enyhébb eseteknél a savközömbösítő segíthet, ami a bevétel után azonnal enyhülést ad. A gyomorégést a nyálelválasztás fokozódása kísérheti.

Másik gyakori tünet az úgynevezett savas felböfögés. Ennek során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom visszaöklendezése csípős, savas ízt idéz elő egészen a szájüreg hátsó részéig. A savas felböfögés köhögést idézhet elő, nyelési problémákat okozhat a torokban, marja és égeti a nyelőcsövet.

Figyelmeztető tünet lehet az általában fokozatosan, lassan kialakuló fájdalmas, nehezített nyelés. Eleinte a beteg a szilárd falatok, később már a folyadékkorty akadását is érzi. Ennek oka többek között lehet a reflux szövődményeként kialakult nyelőcsőszűkület vagy a nyelőcső gyulladása is. Bármelyikről is legyen szó, a szűkület és a gyulladás is alaposabb kivizsgálást igényel.

További tünetként jelentkezhet szájüregi égés, rossz szájíz, kellemetlen szájszag, fokozott nyálelválasztás. Figyelni kell a fogakra épségére is is, ugyanis a szájüregbe jutó savak a fogak jellegzetes erózióját (romlását) okozzák.

Intő jel lehet, ha viszonylag gyors fogyás következik be, illetve, ha vérszegénység, tápcsatornából származó vérzés jeleit észleljük. Függetlenül a reflux betegség bizonyított meglététől. Azonnali nyelőcső-és gyomortükrözés, valamint nyelési próba elvégzése szükséges.

reflux és gyomorégés

A reflux kiváltó oka

A nyelőcső alsó szakaszán elhelyezkedő záróizom alaphelyzetben zárva van, és csak arra az időre nyílik meg, míg a nyelőcső felől érkező falat áthalad rajta. Reflux akkor következik be, ha a záróizom az alulról ránehezedő hasűri nyomás miatt is kinyílik, és átengedi a gyomortartalmat. A visszafolyás tehát az alsó záróizom gyengesége miatt, illetve a megnövekvő hasűri nyomás vagy e kettő együttes hatására következik be.

A záróizom gyengeségét rekeszizomsérv is okozhatja. A hasűri nyomás fokozódásának egyik leggyakoribb oka, ha a gyomor tartalmának mennyisége megnövekszik. Ez akár egy kiadós evés után is bekövetkezhet, de akkor is kialakulhat, ha a gyomortartalom nem halad rendesen a bélrendszer felé.

A hasűri nyomás – és ezáltal a reflux kialakulásának esélye – több indok miatt is erősödhet. Ilyen például a hasra történő elhízás, várandósság, fizikai munka, egyes sportok, a túl szűk ruházat és annak hasat szorító derék része.

Hajlamosító tényező a rendszertelen táplálkozás, az ülőmunka és a stresszes életmód. A dohányzás, a túlzott alkohol-, tea- és kávéfogyasztás, illetve bizonyos (pl. szaliciliát-tartalmú) gyógyszerek is irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. Emellett pedig néhány altató és nyugtató is hajlamosító tényező lehet. Ezek ugyanis “ellazítják” a gyomorszájat, ezért azoknál, akik hosszú ideig szednek ilyen gyógyszereket, megnő az esélye a reflux kialakulásának.

A refluxbetegség kezelése

A kezelés eredményességéhez feltétlenül szükséges a szakorvos utasításainak pontos betartása, ami a reflux esetében elsősorban az előírt étrend és életmódbeli változások követését jelenti. Másodsorban a gyógyszeres kezelés végrehajtását, ezek mellett azonban hasznos lehet néhány stresszkezelési technika elsajátítása is.

REFLUXDIÉTA NAGY VONALAKBAN
Kerülni kell a nehezen emészthető, zsíros, fűszeres ételeket, javasolt továbbá a gyakori, kis adagokból álló étkezés.

A kávé, a tea, a csokoládé és az alkoholos italok jelentős mennyiségben történő fogyasztása súlyosbíthatja a panaszokat. A szénsavas üdítők egyrészt savasságuk, másrészt puffasztó hatásuk miatt nem javasoltak. Egyes ártalmatlannak tűnő ételek is irritálhatják a gyulladásos nyálkahártyát; pl. a tömény édességek, a méz és az olajban sült ételek. Természetesen a savas – például ecetes – ételeket is kerülni kell.

GYÓGYSZERES KEZELÉS
Az enyhe tünetek kezeléséhez nem feltétlenül van szükség orvos által felírható gyógyszerre. A patikában vény nélkül kapható savlekötők az enyhe tüneteket gyorsan és jól enyhítik, de csak rövid ideig hatnak, mellékhatásaik miatt viszont hosszú távon nem jelentenek megoldást. E szerek nagy mennyiségben felboríthatják a szervezet só- és vízháztartását és megemelhetik a vérnyomást.

Az orvosi kezelés részét képező hatóanyagok adagolása a reflux súlyosságától függ. A megfelelő gyógyszeres kezeléssel a betegek 80-90%-a panaszmentessé válik. A tünetmentes állapot fenntartásához az enyhe panaszoknál időszakosan enyhe fenntartó kezelésre lehet szükség.

Általában műtétet javasolnak minden olyan esetben, amikor a tünetmentességet csak tartós gyógyszeres kezeléssel lehetne biztosítani.

Amennyiben a savlekötők és sav termelését gátló gyógyszerek szedése ellenére a panaszok fennállnak, ismételten orvoshoz kell fordulni. A panaszok hátterében ugyanis epés reflux is lehet, ami egészen más kezelést igényel.

Ilyen esetben a gyomortükrözés elvégzése ismét indokolttá válhat.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!