HPV szűrés és tipizálás

Leírás

A HPV az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus; a világ lakosságának 80%-a (5-ből 4 ember) a vírus valamely fajtájával megfertőződik életében legalább egyszer. Ha a fertőzés megtörténik, az esetek legnagyobb részében a test immunrendszere megszabadul a vírustól bármely egyéb beavatkozás nélkül, tehát átmeneti ideig vírushordozók. Sokan nem is tudják meg soha, hogy fertőzöttek voltak, ennek ellenére sexuális partnerüket fertőzhetik.

A humán papillomavírus (HPV vagy Human Papillomavirus) egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Több mint 150 különböző humán papillomavírus típust azonosítottak. HPV vírusokat két nagy csoportra osztjuk, az alacsony rizikójú vírusok, melyek jóindulatú, de eltávolítandó szemölcsöket okoznak és a nagy rizikójú csoport, mely daganatok kialakulásához vezethet.

HPV tipizálásra azért van szükség, hogy tudjuk milyen rizikójú (magas vagy alacsony) csoportba tartózó vírussal fertőződött-e meg a páciens, ugyanis a betegség kezelése és utánkövetése eszerint változik.A fertőzés lefolyását illetően az is fontos kérdés, hogy az adott fertőzött páciens maga alacsony vagy magas rizikójú betegnek számít.(magas rizikójú beteg:HIV fertőzött, immunhiányos betegségeb szenved, immunrenszer működését visszaszorító terápiában részesül:autóimmun betegségben szenvedők, promiszkuitásban élők, homoszexuálisak)

hpv

A HPV működése

Az említett vírus DNS-ből épül fel, vagyis ugyanabból az örökletes anyagból, amely a növényi, állati, emberi sejtek működését is szabályozza. A vírusok, így a daganatot kiváltó DNS vírusok nem képesek önmagukban szaporodni. Ehhez mindig egy magasabbrendű élő sejt közreműködése szükséges. A vírusok – bejutva a szervezetbe – beépülnek az egészséges sejtekbe, köztük olyanokba is, amelyek a szövetek saját elöregedett sejtjeit pótolja. A sejtek normális működését úgy „kódolják át”, hogy többé azok már nem csak a körülöttük lévő szövetek épségének fenntartását végzik, hanem a bennük lévő vírusokat is megsokszorozzák. Az átkódolás visszahat a gazdasejt saját életműködésére, mert például a humán papillomavírus kikapcsolja a sejtben lévő védekező mechanizmusokat, amelyek saját örökítő anyagának (DNS-ének) épségéért felelősek. Ezután a fertőzött sejt már nem képes kivédeni a benne lévő vírus vagy a környezetből bejutott rákkeltő anyagok további DNS-t károsító hatását. Ez olyan láncreakciót indíthat meg, amelynek következtében a sejt fokozatosan elveszti a környező sejtekkel való kapcsolattartás képességét, egyre gyakrabban és szabályozatlanul osztódik, végül ráksejtté alakul át.

Statisztika

A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A világon 550 ezer méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért felelős. Az összes daganatos megbetegedések 6,1%-át okozza a HPV fertőzés. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális karcinómák (végbél laphámrák, hüvelyi laphámrák, hímvessző laphámeredetű daganata)több mint 90%-a összefügg a humán papillomavírussal (HPV).

A HPV 60-féle törzse a nemi szervek tájékán, a genitális traktusban, a méhnyak, a szájüreg, a garat, a gége, a nyelőcső, a végbélnyílás környéki régió vagy a hímvessző hámján található. A HPV a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző ágens. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.

HPV-típusok rizikócsoportjai

 • magas rizikójú: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 70
 • átmeneti rizikójú: 40, 42, 43, 51, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87
 • alacsony rizikójú: 6, 11, 44, 55, 74

A HPV születése

Néhány, a világon szétszórtan előforduló ritka HPV-variáns jelenlétét kimutatták a legalább 12 000 éve elszigetelt közösségekben élő dél-amerikai indiánoknál is. Ez a megfigyelés azt a feltevést támasztja alá, hogy a papillomavírus már azelőtt megjelent, hogy az emberi faj kialakult és az egyes etnikai csoportok szétváltak volna.

A HPV-törzsek egyik csoportja szerencsére csak jóindulatú hámelváltozást okoz, ami könnyen eltávolítható. (tenyéri, talpi szemölcs, végbél, végbél környéki szemölcsök, hüvely, hüvely környéki szemölcsök) A  papillomavírusok másik csoportja ugyan „rák-előtti” állapotot és rosszindulatú daganatot idéz elő, sokszor akár évtizedekig tartó lappangási idő után, mert mint jeleztük, egyéb külső tényezők is szükségesek a daganat kialakulásához. HPV fertőzénél sajnos nem azonosítható a fertőződés időpontja.

HPV-szűrés és diagnózis

Az utóbbi években a szűrés sokat változott és a korai rákos állapot vagy rákmegelőző állapot kiszűrését teszi lehetővé, a mRNS alapú vizsgálat bevezetésével

HOLOGIC APTIMA HR-HPV ASSAY A DNS ALAPÚ PCR-HEZ HASONLÍTVA

Mivel az mRNS alapú HPV teszt csak a fertőzött sejteket detektálja, ezért sokkal specifikusabb, mint a DNS alapú HPV teszt, amit korábban használtunk.

Az  esetek nagy részében a HPV fertőzés átmeneti, tünetmentes, spontán elmúlik. Ezeket a fertőzéseket a DNS teszt kimutatja, és az a vizsgálatok fölösleges sorozatát eredményezheti.

Ugyanakkor a DNS alapú teszt fals negatív eredményt is adhat, a vírus DNS-e már integrálódott a gazda DNS-ébe, így a vírus DNS kópiaszám lecsökken, ugyanakkor a vírus RNS szint emelkedik, amit az RNS alapú teszt kimutat.

Ezt az RNS alapú tesztelést teszi lehetővé a Hologic Aptima HR-HPV assay,

 1. az RNS alapú Hologic Aptima assay kevesebb sejtet tartalmazó mintából is eredményt ad
 2. Az Aptima specificitása lényegesen jobb, mint a DNS alapú teszté, különösen súlyosabb esetekben

A korcsoportonkénti vizsgálatoknál, mivel a HPV fertőzés fiatalokban a leggyakoribb, de az esetek többségében a fertőzés átmeneti és spontán gyógyul.

Az Aptima HR-HPV assay a specificitás és előrejelzés tekintetében szintén lényegesen felülmúlja a DNS alapú PCR tesztek teljesítményét, ami lényegesen csökkenti a HPV szűrés és ellátás költségeit.

A következő háromféle szűrővizsgálat végezhető el:

 1. Aptima HR-HPV Assay, mely kiszűri a magas rizikójú HPV jelenlétét, valamint a sejtbe való beépülés mértékét a m RNS jelenlétével
  Csoportdetektálás: 16,18,31,33,35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68
 1. Aptima HPV HR a leggyakrabban daganatot okozó 3 HPV típus  (a daganatok 94%-ban fordul elő) kiszűrése a mRNS detektálása, azaz beépült-e már a gazdasejtbe. Ráépülő teszt az Aptima HR-HPV assay-re
  16, 18/45
 1. DNS Technologiájú HPV Assay
  21 genotípus mennyiségi meghatározása
  LR HPV: 6,11,44
  HR HPV:16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82
  Terápia nyomonkövetésére is alkalmas.

Megelőzés

A HPV fertőzés a világ egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegsége. Megelőzésének módszerei: vakcina adása (jelenleg Gardasil) tartózkodás a szexuális élettől, óvszer és vírusölő  szerek használata.

VAKCINA
Jelenleg a leghatásosabb a 9 összetevőjű Gardasil, három alkalommal adandó be (0., 2. és 6. hónap). Tartalmazzák a leggyakoribb 16-os 18-as számú magas rizikójú vírus elleni ellenanyagot is, de a sok kellemetlenséget okozó szemölcsös növedékeket okozó 6-os 11-es vírust is!

A vakcinák az említett típusú vírusok egyik burokfehérjéjét tartalmazzák, amely ellen az emberi szervezet nagy mennyiségű ellenanyagot képes termelni. Az ellenanyagszint hosszú ideig – várhatóan 15-20 évig – egyenletesen magas marad, és ez biztosítja a tartós hatást és a védelmet a HPV ezen típusai ellen. Fontos a fiatalok még a szexuális élet megkezdése előtti oltása, fiúknál, lányoknál.

ÓVSZEREK
A férfiak által használt óvszer ugyan segíthet a HPV nemiszervi fertőzés kockázatának csökkentésében, de nem olyan hatékony, mint más szexuális úton terjedő betegségek ellen, mert a humán papillomavírus egyéb bőr valamint nyálkahártya területen is fertőzhet óvszer használata ellenére. A női óvszerek valamelyest nagyobb biztonságot nyújtanak, mert kevesebb nyálkahártya/bőrfelület marad szabadon érintkezéshez. Viszont a már fertőzött egyénekben való nemi úton történő továbbterjedés ellen hatásos lehet a rendszeres óvszerhasználat.

hpv

Nők HPV-fertőzöttsége

Ha a rákkeletkezés szempontjából alacsony kockázatú vírusfertőzésről van szó, és nincs látható nyálkahártya elváltozás, elég a rendszeres citológiai vizsgálat.

Ha a nőgyógyászati vizsgálat kóros elváltozást derített fel, és különösen, ha a magas kockázatú HPV 16, 18, 45 fertőzés is fennáll, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egyszerű műtéttel (konizáció) el lehet távolítani. A műtét akkor is elvégezhető, ha már súlyosabb, rákot megelőző állapot áll fenn. Ez nem befolyásolja a későbbi fogamzóképességet. Műtét után sokszor már nem lehet kimutatni HPV-fertőzést, néha azonban még visszamaradhatnak rejtett vírusok. Ezért, valamint az újrafertőzés veszélye miatt érdemes továbbra is rendszeres szűrővizsgálatot kérni. Újabban egy ígéretes HPV-ellenes gyógyszer klinikai bevezetésének előkészítése folyik, ami esetleg feleslegessé teszi ezt az egyszerű műtétet is, vagy segít a megelőzésben.

Ha a méhnyakrák kialakult, a méhet el kell távolítani. A műtét típusa és a műtétet követő utókezelés módja a daganat korai vagy előrehaladott stádiumától függ. A leginkább előrehaladott méhnyakrákok esetén sugár- vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak.

Férfiak HPV-fertőzöttsége

HPV-vírussal a férfiak egy részének nemi szerve is fertőzött, de esetükben ez általában nem okoz látható tüneteket és nem alakít ki betegséget. A nőknél ugyanis a vírus behatol a méhnyak felszínét borító hámszövet legalsó sejtrétegébe, ami szükséges számára ahhoz, hogy hosszú távon is életben maradjon és szaporodjon.

A férfiak részéről fennáll a visszafertőzés veszélye, azaz egy vírushordozó férfi újra megfertőzheti a betegségéből kigyógyult partnerét – akár hüvelyi, akár orális szexről van szó. Ezért javasolt, hogy az a férfi, akinek partnerét méhnyakrákkal vagy rákmegelőző állapottal kezelték, végeztessen el egy olyan vizsgálatot, amelynek során megállapítják, hogy ő maga fertőzött-e a HPV vírussal.

Mindkét nem HPV-fertőzöttsége

A végbélnyíláson kívül és a végbélnyíláson belül (elsősorban anális közösülés alkalmával történik a fertőződés). A növedékek kívül-belül, egy ülésben eltávolítandók.

A HPV-fertőzéssel egyidejűleg egyéb, szexuális úton terjedő fertőzések irányába is vizsgálat történik.

A szöveg egyes részeinek forrása: wikipédia.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!