Bőrbetegségek

Mik tartoznak a bőrbetegségek közé?

A bőrgyógyászat (vagy más néven dermatológia) a bőr és a nyálkahártya betegségeivel foglalkozik. Ezek közül az alábbiak tartoznak a leggyakrabban előforduló bőrbetegségek közé:

 • Anyajegy, jó- és rosszindulatú bőrdaganatok, hámdaganatok, melanóma, bőrfüggelékek (faggyú, veretékmirigy, szőrzet jó- és rosszindulatú daganatai)
 • Akne, pattanásos bőr
 • Ekcéma (bőrszárazság, -allergia)
 • Pikkelysömör
 • Rosacea
 • A bőr fertőzéses eredetű betegségei
 • Vírusok (szemölcsök)
 • Gombás- és bakteriális fertőzések
 • Allergiás bőrbetegségek (csalánkiütés, ekcéma, étel- és gyógyszerallergia)
 • Autoimmun- egyéb immunológiai kórképek, hólyagos betegségek
 • Érbetegségek, bőrvérzések, vasculitisek (érgyulladás)
 • Szarusodási zavarok, pigmentzavarok, anyagcsere/endokrinológiai zavarok bőrtünetei

A ProctoMed Center bőrgyógyászai Magyarországon egyedülálló szakmai háttérrel bírnak. Több évtizedes tapasztalattal, bőrgyógyász-kozmetológus és klinikai onkológus szakképesítéssel is rendelkeznek. Nem csak a gyakran előforduló bőrbetegségek, hanem speciális kórképek, nehezen diagnosztizálható esetek, bőrdaganatok, melanóma kezelését is vállalják.

Bőrbetegségek ProctoMed Center

A leggyakrabban előforduló bőrbetegségek tünetei és lehetséges kezelésük

ANYAJEGY, MELANÓMA, BŐRDAGANATOK

A bőrbetegségek tekintetében ez az a kategória, amelyben a lakosság a legnagyobb mértékben érintett. Az anyajegyek a bőr jóindulatú daganatai közé sorolt veleszületett, vagy későbbi életkorban megjelenő, a bőrtől színében, vagy szerkezetében eltérő elváltozások. Az anyajegyekről, melanómáról, bőrdaganatokról bővebben itt olvashat.

AKNE

Napjainkban az akne is a legelterjedtebb bőrbetegségek közé tartozik. Nagyrészt serdülőkorban jelentkezik, de (fiatal) felnőtteknél is előfordulhat. Tüneteit tekintve zárt és nyitott mitesszerek, pattanások, gyulladt csomók, ciszták, sipolyok jellemzik, ezeknek helyén hegek is kialakulhatnak.

Az öröklött hajlamon kívül kiválthatja a faggyú összetételének megváltozása (elszaporodott baktériumok), hormonális hatások, fokozott immunválasz, a szőrtüszők bizonyos anyagokra való érzékenysége és a faggyúmirigyek kivezető csövének elzáródása is.

Kezelése lokálisan és szisztémás módon lehetséges a tünetek súlyosságától függően.

EKCÉMA

Az ekcémának több típusa is létezik, legjellemzőbb tünete a száraz, berepedezett, viszkető bőr. Kezdetben megjelenhetnek apró kis hólyagocskák (seropapulák), majd gyulladt, hámló foltok és bőrpír is. A tünetek maguktól nem múlnak el, ezért mindenképp érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni.

Az ekcémának több kiváltó oka is ismert. Okozhatja allergia, örökletes hajlam, külső irritáció is. Továbbá a stressz is szerepet játszhat az ekcémás tünetek kiújulásában.

Kezelése az ekcéma típusától függ, helyi és szisztémás szerek is szóba jöhetnek. A bőrbetegségek közül ez is egyre gyakrabban jelenik meg, akár fiatal korban is. Éppen ezért elengedhetetlen az időben történő diagnosztizálás és a megfelelő kezelés megkezdése.

BELGYÓGYÁSZATI BETEGSÉGEK BŐRTÜNETEI

Tankönyvek hosszú sora foglalkozik a bélbetegségek bőrtüneteivel, közülük a legfontosabbakat szeretnénk ismertetni.

Ismert a cukorbetegség és egyéb hormonális megbetegedés számos bőrtünete is. A bőrbetegségek, a szarusodási zavar elsődleges oka sem mindig a bőrben keresendő, pl.: neurológiai problémáknál, neuropathiáknál, érzészavaroknál is előfordulhat. Hasonló a helyzet pigmentzavarok esetén is, hiszen itt sem csak a bőr pigmenttermelő sejtjei a kórosak. Mindezek felismerése elengedetlen a sikeres gyógyításhoz.

PIKKELYSÖMÖR

A pikkelysömör (más néven psoriasis) az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati betegség, mely a bőr fokozott elszarusodásával jár, továbbá viaszfehér, ezüstös, vaskos, pikkelyszerű felrakódások jellemzik. Kiváltó oka nem teljesen tisztázott, de a genetikai hajlam és a külső, környezeti faktorok is szerepet játszanak a betegség tüneteinek provokálásában. Fontos tudni, hogy a bőrön kívül a körmök és az ízületek is érintettek lehetnek. A tudomány mai álláspontja szerint a betegség az egész szervezetet érintheti.

A pikkelysömör nem gyógyítható, tünetes, illetve tünetmentes időszakok váltakoznak a páciens élete során. Megfelelő kezeléssel a tünetmentes időszakok meghosszabbíthatók. Ez történhet lokális (helyileg alkalmazott kenőcsökkel, fényterápiával stb.), de leginkább belső, szisztémás gyógyszerekkel. Ide jórészt a centrumokban adott biológiai terápiák tartoznak.

bőrbetegségek

ROSACEA

A rosacea a lakosság 5-10%-át érintő bőrbetegség, mely kezdetben átmeneti bőrpírral, ezzel társuló bizsergéssel és viszketéssel jár. Később egyre gyakrabban kiújuló, majd állandósuló bőrpír, értágulatok, kiütések, „pattanásszerű“, tömött csomók, gennyes tünetek jellemzik.

A rosacea nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a betegség lefolyása lassítható, a kiindulási állapot javítható és tünetmentesíthető. Lokális és szisztémás gyógyszerek is alkalmazhatók, súlyos esetekben lézer terápia, korrekciós műtétek is szóba kerülhetnek. Minden esetben kivizsgálást is igényel, főként, ha emésztőszervi, reflux-, gyomor-, illetve bélbetegség, epepanaszok is fennállnak. Ezen betegségek kiszűrése és kezelése tünetmentes állapotot eredményez.

VÍRUSOS SZEMÖLCSÖK

A bőrbetegségek közül talán az egyik legkellemetlenebb a szemölcs, melynek több típusa is ismert:

 • lapos szemölcsök
 • a talpon növő szemölcsök.
 • genitália környéki szemölcs (Condyloma Acuminatum)
 • fonálszerű szemölcsök.
 • közönséges szemölcs (Verruca Vulgaris)
 • uszodaszemölcs (Mollusca Contagiosa)

A fertőzést könnyen el lehet kapni, hiszen a bőr apró sérülésein keresztül jutnak be a szervezetbe. Megjelenési formájuk, fennállásuk ideje és kezelési módjuk nagyban függ a szemölcs típusától, elhelyezkedésétől.

Kezelésükhöz és eltávolításukhoz mindenképp kérje bőrgyógyász szakember segítségét!

A diagnózis megállapításához elengedhetetlen a bőrgyógyász segítsége, ugyanis a szemölcsként öndiganosztizált, házilagosan, maró szerekkel ecsetelt anyajegy kezelése végzetes lehet! Ha pontos is a diagnózis, a nem megfelelő kezelés következtében vírusok millióit viheti át a páciens más bőrfelületeire, ezzel elősegítve a szemölcsök fokozott elterjedését.

Számos egyéb olyan vírusos bőrfertőzés is ismert, amely egyik fentebb említett típusba sem sorolható. Ilyen például a herpesz vírus is.

GOMBÁS BŐRFERTŐZÉSEK

A bőrgomba általában bőrpírral, hámlással és viszketéssel jár. Kialakulásáért főként 3 gombafaj felelős, megjelenését vitaminhiány, immunitás gyengülése, hosszabb antibiotikum kúra és a meleg, sötét, nedves környezet is elősegíti. Leggyakrabban a hajlatokban jelenik meg, de feltűnhet a hajas fejbőrön és a körmök területén is.

A bőrgyógyászati vizsgálat alatt a szakorvos megvizsgálja az érintett bőrfelületet, egyes esetekben pedig vért is vehet. Emellett mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálatot is végeztethet annak érdekében, hogy pontosan meghatározhassa a megfelelő kezelési formát, ami a gomba típusától és az érintett bőrfelülettől függ. Célzott terápiával a bőrgomba rövid idő alatt megszüntethető.

bőrbetegségek

BAKTERIÁLIS FERTŐZÉSEK

Ezek a fertőzések akkor fordulnak elő a legtöbbször, ha a bőr természetes védekezőképessége csökken, és a pathogén baktériumok elszaporodnak a rajta. A gennykeltő baktériumok a felületes bőrpírtól kezdve a mélybe is terjedő gennyes pörkképződésén át, az enyhébb szőrtüszőgyulladáson keresztül a mély tályogok keletkezéséig sok tünetet előidézhetnek. Szakszerű diagnosztizálás után kezelése nem jelent gondot.

ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK

A bőrbetegségek családjába az allergiás bőrbetegségek is beletartoznak. Közülük a csalánkiütés és az ekcéma első helyen szerepelnek.

A bőrgyógyászati szűrés és a provokáló faktorok kiderítése, valamint a megfelelő terápia megválasztása mihamarabb ajánlott a heves bőrviszketés, ödéma (vizenyős duzzanat), illetve egyéb kellemetlen bőrtünetek esetén.

IMMUNOLÓGIAI BETEGSÉGEK

A hólyagos bőrbetegségek sok esetben bőrszövettani (immunfluorescenciás) vizsgálattal differenciálhatók. Ehhez gyakran szükség van bőrpatológussal történő együttműködésre is. Az immunológiai és bőrbetegségek így könnyebben elkülöníthetők egymástól.

ÉRBETEGSÉGEK, BEVÉRZÉSEK

Sok esetben a vénás keringési zavar okoz olyan bőrtüneteket, amit az alapbetegség ismerete, kezelése nélkül nem tudunk gyógyítani. Ezen kívül a bőrpír és az ún. bevérzések belszervi (nemcsak vérképzőszervi, de egyéb belső) megbetegedésre is utalhatnak. Gyakran a belső daganatok első jelei lehetnek! Ennek kiderítéséhez gyakorlott szemre és szövettani háttérre van szükség.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!