Bőrgyógyászati vizsgálat

A bőrgyógyászati vizsgálat célja

A bőrgyógyászati vizsgálat célja a bőrproblémák feltérképezése és kiszűrése, a bőrpanaszok okának megtalálása. Szerves részét képezi még az anyajegyek állapotának és jellegének felmérése. Az anyajegyekről, a jó- és rosszindulatú bőrelváltozásokról bővebben itt olvashat.

Bőrgyógyász, kozmetológus és dermatológus szakembereink hatásos segítséget nyújthatnak esztétikai bőrproblémák, allergiás bőrelváltozások, viszketés, bőrpír, hámlás, kiütés, tinédzser-, de akár felnőttkori akné (gyulladt, pattanásos bőr) esetén is.

A bőrgyógyászati vizsgálat keretein belül lehetőség nyílik a kiváltó okok feltárására, a probléma gyökerének megkeresésére és felszámolására – megspórolva ezáltal a hosszas és eredménytelen tüneti kezelést.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A bőrgyógyászati vizsgálat során első lépésként bőrgyógyász szakorvosaink elbeszélgetnek a pácienssel és felveszik a kórelőzményt. A pontos kórtörténet nagyban hozzájárul az eredményes vizsgálathoz és kezeléshez, ezért érdemes felkészülten érkezni. Az alábbi kérdésekre lehet számítani:

 • Milyen panaszai, tünetei vannak?
 • Mikor kezdődtek ezek?
 • Milyen gyógyszereket szed?
 • Ismert-e bármilyen allergiája?
 • Mennyit tartózkodik napon?
 • Foglalkozásából vagy hobbiból adódóan kapcsolatba lép-e rendszeresen vegyszerekkel?
 • Volt-e korábban bőrgyógyászati vizsgálaton? (Amennyiben igen, kérjük hozza magával korábbi leleteit.)
 • Volt már anyajegy műtéte?
 • Volt-e a családban bőrrákos eset?

A kórtörténet felvételét az anyajegyek szűrése követi, ami a bőrfelület megtekintéséből, illetve bőrmikroszkópos (dermatoszkópos) vizsgálatból állhat. A bőrmikroszkóp segítségével még pontosabb diagnózist lehet felállítani, illetve lehetőség nyílik digitális felvétel készítésére is. Ennek segítségével nyomon követhetővé válik egyes anyajegyek és bőrelváltozások fejlődése, illetve minden alkalommal az előző felvételekkel történő összehasonlítás.

Konkrét panasz (például akné, viszketés, kiütések) esetén bőrgyógyász szakembereink megvizsgálják az érintett bőrfelületet, szükség esetén mintavétel is történhet. A vizsgálat nem jár fájdalommal.

A bőrgyógyászati vizsgálat egy megbeszéléssel zárul, ekkor a szakorvos ismerteti a diagnózist és a kezelés módját, további vizsgálatokat és kontrollidőpontokat írhat elő, illetve válaszol a felmerülő kérdésekre. Recepciós kollégáink segítenek a kontroll időpontjának egyeztetésében.

Jó, ha tudja

Mindenkinek érdemes legalább egyszer részt vennie bőrgyógyászati szűrésen. Akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, azoknak minimum évente, vagy a kezelőorvos utasítása szerint kell kontrollra jelentkezniük.

Hirtelen fellépő panaszok (pl. nem múló viszketés, bőrpír, egyéb bőrelváltozás) és bőrproblémák esetén érdemes minél előbb felkeresni egy szakembert. A bőrtünetek hátterében akár komolyabb belszervi daganatos megbetegedés is állhat vagy kezdő tünete lehet. Ezeknek időben való felismerése, szövettani verifikációja, időben történő kezelése gyógyulást jelent!

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha bármelyik anyajegyének színe, alakja, nagysága, szerkezete (pl. homogenitása, felszíni egyenletessége elvész) megváltozik. Emellett pedig ún. szubjektív panaszok jelentkeznek, tehát fáj, érzékeny, viszket, hámlik, vérzik!

Ha további kérdései lennének, vagy ha szeretne megbizonyosodni egészsége és anyajegyei állapota felől, vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel, hogy a szakmailag igen magasan képzett bőrgyógyász-onkológus kollégáink minél előbb segíthessenek Önnek.

bőrgyógyászati vizsgálat

Figyelem!

Bőrgyógyászati vizsgálatra mindenkinek érdemes ellátogatnia egyszer még akkor is, ha nem rendelkezik (számottevő mennyiségű) anyajeggyel vagy bőrhibával és bőrproblémái sincsenek. Napjainkban ugyanis olyan mértékű UV-sugárzásnak tesszük ki óhatatlanul is a bőrünket, hogy elővigyázatosságból érdemes bizonyos időközönként felkeresni egy onkodermatológus vagy bőrgyógyász szakembert. A bőrrák vezető helyet foglal el a rosszindulatú daganatok sorában, korai kiszűrése pedig életet menthet!

Bőrgyógyászati tünetek (például viszketés, kiütés, bőrpír, hámlás), problémás arcbőr, tinédzser- vagy felnőttkori akné esetén is érdemes felkeresni bőrgyógyász-kozmetológus szakembereinket. Ők hatékony segítséget tudnak nyújtani a bőrproblémák felszámolásában.

Akire az alábbi kritériumok közül legalább egy igaz, az veszélyeztetett csoportba tartozik, ezért nagyon komolyan kell vennie az anyajegyek szűrését:

 • bőrtípust tekintve a fehér bőrű, szőke hajú, világos szemű emberek, akik nem barnulnak a napon, hanem mindig leégnek;
 • akiknél az anyajegyek száma sok, illetve ezek nem szabályosak, esetleg a sok egyforma közt észre lehet venni olyat, ami eltér a többitől, ez az ún. „rút kiskacsa” vagy „kakukktojás”;
 • akik sokat tartózkodnak napon (akár foglalkozásból, akár sportolásból eredően), illetve azok, akik fényérzékenyítő gyógyszereket szednek;
 • fokozott figyelemre van szükségük azoknak is, akiknél a családban bőrrák, melanóma malignum vagy nagyszámú anyajegyek, esetleg atípusos anyajegyek előfordultak.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!