Inkontinencia

Mi a székletinkontinencia?

A széklet inkontinencia jelentése a széklet ürülése feletti kontrol elvesztése, aminek következtében akaratlan székletvesztés következik be. A megjelenési formái széles határokon belül mozognak, a kis fokú szennyezettségtől, a nagyobb mennyiségű széklet vesztéséig. Tágabb értelemben ide sorolhatjuk a bélgázok, a szelek akaratlan távozását is. Normál esetben a széklettartási képesség fenntartásában a végbél záróizmai, a gátizomzat, a medencefenék izmai, a végbél rezervoár funkciója, a végbél nyugalmi állapotban lévő megtöretése, mely csak székeléskor egyenesedik ki, játszanak szerepet A finom zárásért a nyálkahártya alatt lévő aranyeres párnácskák felelősek.

A székletinkontinencia előfordulás

Gyakran szülési sérülések miatt alakul ki. Ez az oka ugyanis annak, hogy széklettartási zavar a nőket a hüvelyi szülés során létrejövő gátizomzat sérülések következtében nagyjából kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat. A menopauza környéki hormonális változások ugyancsak gyengítik a medencefenék izmait, mely hölgyek esetében szintén hajlamosító tényezőként szerepel, gyakran vizelettartási zavarokkal társulva.

A betegség számszaki előfordulása nagyon nehezen határozható meg. A probléma nagyrészt rejtve marad, mivel a betegek még az orvosnak sem szívesen beszélnek róla. Ha azonban az idősebb korosztályt vizsgáljuk, akkor a széklet inkontinencia előfordulása már ténylegesen is igen gyakori.

A székletinkontinencia okai

A betegségnek különböző okai lehetnek, de leggyakrabban a medencefenék gátizomzatának elégtelen működése, sérülése áll a hátterében. Ezen belül szóba jöhet beidegzési zavar (amely bármilyen gerinctáji sérülés miatt kialakulhat), izomsérülés, vagy éppen a gátizomzat repedése, a medencefenék sérülése (például hüvelyi szülés során, nem megfelelő gátvédelem vagy a gátmetszés hiánya miatt). Az ultrahangos vizsgálatok például azt is kimutatták, hogy hüvelyi szülés után majd 30 százalékban látható valamilyen sérülés az izomrétegen. Ezek nagy része persze tünetmentes marad, széklet inkontinencia pedig csak 1-2 százalékban következik be, általában csak masszív hasmenés megjelenésekor.

A végbél tágulékonysága, tárolási kapacitása csökken gyulladásos bélbetegségben, besugárzást követően.

Műtéti sérülések következtében (például egy aranyér- vagy sipolyműtét szövődményeként, amennyiben sérül az izomréteg) ugyancsak kialakulhat széklet inkontinencia. Anális szex alkalmával ugyancsak létrejöhetnek olyan izomsérülések, amelyek széklettartási zavarhoz vezetnek

A kiváltó ok lehet beidegzési zavar is, azaz a betegséget idegrendszeri betegségek (például szklerózis multiplex és egyes immunbetegségek) cukorbetegség okozta idegi érintettség.

Gyakran az alacsonyan elhelyezkedő végbél daganat esetén ugyanis a daganat az izomgyűrűt is elérheti, illetve a kissé magasabban lévő daganat eltávolításával a tágulási funkciót biztosító rezervoár is kivételre kerül.

Bizonyos fokú zárási elégtelenséget az aranyeresség előrehaladott állapota is okozhat. Ilyenkor azonban nem valódi széklet inkontinenciáról van szó, hanem arról, hogy a megnagyobbodott aranyeres párnák már nem tudják tökéletesen zárni a nyálkahártyát, sőt gyakran ki is fordulnak a záróizmon kívülre, ezért a fehérneműn váladék jelenik meg. Ezt a páciensek inkontinenciaként élik meg, és a valódi inkontinenciától való elkülönítése, kezelése csak kivizsgálást követően lehetséges.

Idős korban, magatehetetlen, ápolást igénylő betegeknél előfordulhat az is (ha már nagyon komoly a székletürítési-zavar, illetve székrekedés), hogy a végbélben kemény székletrögök maradnak, és mellettük csorog át a folyadék. Ilyenkor az elzáródást okozó dugó mechanikus eltávolítására van szükség.

A székletinkontinencia tünetei

– széklettel szennyezett fehérnemű;
– a gázok visszatartási képtelensége;
– a folyékony széklet visszatartási képtelensége;
– a székletürítés feletti kontroll teljes elvesztése.

széklet inkontinencia

A székletürítés folyamatát normál esetben a vastagbél továbbító mozgása indítja el a végbél felső szakaszában Ott az érző idegvégződésekben jön létre a székelési inger, amely ellazítja a záróizmokat. Ekkor történik meg a székletürítés. A folyamat ezen utolsó fázisa az, amelyet tanulást követően akaratlagosan is befolyásolni tudunk, méghozzá a külső záróizom gyűrűjének ellazításával, mozgatásával. Ha úgy döntünk, hogy a székletürítést elhalasztjuk, mert arra nem alkalmas a pillanat, a széklet e mechanizmus segítségével juttatható vissza a végbél felső szakaszába. Ennek az egységes mechanizmusnak bármely pontján történhet olyan zavar, amely széklettartási, illetve széklet ürítési problémákat okozhat.

A székletinkontinencia diagnózisa

Fontos, hogy a zavart nagyon alaposan kivizsgálják. Ennek érdekében az orvosnak végig kell hallgatnia a tüneteket, és fel kell ismernie, hogy a zavar mely típusáról van szó. A kivizsgálás részét képezi egy vastagbéltükrözés, hiszen első lépésben ki kell zárni azt, hogy a panasz hátterében nem húzódik-e meg daganat, gyulladásos bélbetegség. Ha ezen betegségek kizárhatók, akkor úgynevezett funkcionális manometriás vizsgálattal megnézik, milyen nyomásviszonyok uralkodnak a végbélben. Az izmok ereje külön mérhető, valamint az izmokat beidegző ideg működése is vizsgálható. Emellett szükséges a végbélizomzat állapotának felmérése 3D végbél ultrahanggal.

A székletinkontinencia kezelése

Az, hogy a betegség teljesen meggyógyítható-e, mindig a kiváltó októl függ.

Fontos a diéta beállítása, az étrendből a hasmenést okozó ételek kizárása. Inkább a széklet bekeményítésére törekszünk. Ugyancsak szükséges a rendszeres székletürítés biztosítása.

A széklet állagának rendezése mellett, a kezelés fontos része a funkcionális izom tréning, azaz a gyengült izmok eszközös, biofeedback módszerrel történő megerősítése. Ez egy kondicionált tanulási folyamat, mely során jól koordinált, jól izolált akaratlagos izom működés sajátítható el. A páciens megtanulja, hogy mikor, és hogyan szorítson, illetve a lazítási képesség is javítható. Tanulás és gyakorlás során egy képernyőn vagy egy nyomásmérőn láthatja a páciens az izomműködés értékeit, és ez a vizuális visszajelzés elősegíti, megerősíti a tudatos izom működtetés képességét, valamint nagyon motiválja jobb eredmény elérésében. Ma már ugyanezen technikára épülő elektro-stimulációs módszerek is léteznek.

Amennyiben a fenti kezelések ellenére az életminőséget erősen rontó inkontinencia fenn áll, ma már nálunk is beszerezhető a Peristeen beöntő készülék, melyet a beteg maga használ a WC-n ülve. 12-24 órára kiüríti a vastagbelet, így megszabadul a székletszivárgástól, illetve annak összes következményétől (kellemetlen szag, végbél körüli bőr felmaródása)

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!