Helicobacter pylori vizsgálat

A Helicobacter teszt célja és menete

A Helicobacter teszt célja a Helicobacter pylori baktérium jelenlétének kimutatása.

A vizsgálat során szájon át kerül a szervezetbe a C14 karbamid, majd a bevétel után 10 percet várni kell. Ezután a páciensnek a légzési kártyába kell fújni a kilélegzett levegőt 1-4 percen át. A légzési kártyán található egy színkódolt indikátor pötty, amely jelzi, hogy mikor lehet abbahagyni a fújást. Amikor elegendő kilélegzett levegő összegyűlt a kártyán, az indikátor színe sárgából pirosba megy át. Ezután a kártyát át kell adni az orvosnak kiértékelésre, a páciens számára a vizsgálat befejeződött.

Az orvos a mérőkészülékbe helyezi a kártyát, amely automatikusan kijelzi a mérési eredményt. A teljes vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe.

Előkészítés

A Helicobacter teszt elvégzése előtti 1 hónapban nem ajánlott antibiotikumok vagy bizmut tartalmú gyógyszerek szedése. A vizsgálat előtti 1 hétben nem ajánlott savlekötő anyagok szedése. A Helicobacter teszt előtti 4 órában nem szabad étkezni. Vizet lehet inni, de a cukor és/vagy kalória tartalmú italok, mint a gyümölcslé, limonádé kerülendők.

Jó, ha tudja

A Helicobacter teszt során a szervezetbe kerülő C14 szénizotóp a természetben előforduló radioaktív izotóp, amely megtalálható a levegőben és az emberi szervezetben is. A vizsgálat során a pácienst csak akkora sugárterhelés éri, amely egyenértékű a természetesen jelenlévő környezeti háttérsugárzásból 24 óra alatt szerzett sugárterheléssel. Ez nagyságrendekkel kisebb, mint például egy fogröntgenezés során szerzett sugárterhelés és mérhető kockázatot nem jelent a beteg számára.

Helicobacter pylori

Kockázatok

A Helicobacter teszt elvégzése terhes nők esetében nem javasolt. A szoptatás időszakában csak úgy végezhető el, ha a szoptatást a vizsgálatot követő két napban felfüggesztik. A vizsgálat nem ajánlott olyan pácienseknek sem, akiknél a gyomor egy részét vagy teljes egészét eltávolították. Továbbá a Helicobacter teszt nem tanácsos 18 éven aluliaknak, azonban az orvos a kockázatok és előnyök mérlegelésével hozhat egyéb döntést.

Fájdalom

A Helicobacter teszt elvégzése nem jár fájdalommal.

Bővebben a Helicobacter pylori baktériumról

Valószínűleg a leggyakoribb krónikus humán infekció okozója. A fejlett országokban az előfordulási gyakorisága az életkorral fokozatosan nő, 70 éves korra elérheti akár a 70%-ot is. A rossz szociális viszonyok a terjedés lehetőségét fokozzák. A fejlett országokban a sikeres eradikáció (a Helicobacter pylori baktérium gyógyszeres kipusztítása) után a visszafertőzés esélye kb. 1% alatt van, gyermekeknél ennél magasabb.

A fertőzés csak emberről emberre terjed, valószínűleg széklettel, nyállal, gyomornedvvel. A Helicobacter pylori baktérium csak a gyomor típusú nyálkahártyában képes megtelepedni, mely a gyomor mellett a nyombélben is kialakulhat. A megtelepedése után a nyálkahártyában gyulladást, sorvadást, fekélyt, felmaródást képes provokálni, illetve szerepe lehet a gyomorrák kialakulásában. Ezek az elváltozások komoly felhasi, emésztési problémákat, panaszt okozhatnak.

A kilégzési tesztek leírása

A légzési tesztek azon alapulnak, hogy szájon át karbamidot adnak be. Amennyiben fennáll a Helicobacter pylori fertőzés, úgy a karbamidot a baktérium elbontja hidrogén-karbonát ionra és ammóniára. A hidrogén-karbonát egy része szén-dioxiddá alakulva a kilélegzett levegővel távozik a szervezetből. A kilélegzett levegőben megemelkedik a szén-dioxid mennyisége az eredeti állapothoz képest, ezért a kilélegzett levegőt összegyűjtik egy alkalmas eszközzel, majd szén-dioxid tartalmát megmérik.

A Heliprobe módszer leírása

A Heliprobe (Helicobacter teszt) vizsgálathoz olyan karbamid molekulát állítanak elő, amely kismennyiségű C14 izotópot tartalmaz. Helicobacter pylori fertőzés esetén a karbamidból szén-dioxid keletkezik, amelyet egy légzési kártyán gyűjtenek össze a kilélegzett levegőből. Amennyiben a fertőzés nem áll fenn, a karbamid a vizelettel távozik, és a többlet szén-dioxid a kilélegzett levegőben és a légzési kártyán nem jelenik meg.

A légzési kártyát egy erre a célra kifejlesztett Heliprobe mérőkészülékbe helyezve állapítható meg, hogy megemelkedett-e a szén-dioxid mennyisége a kilélegzett levegőben, vagy sem.

(Szöveg egyes részeinek forrása: hazipatika.hu)

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!