EMG biofeedback

Gátizom torna

A gátizom torna során a beteg 4×1 órában megtanulhatja a medence záróizmainak akaratlagos összehúzását számos gyakorlatfajta elsajátítása révén. Ezen gyakorlatokat otthon rendszeresen végezve, a megfelelő ismétlésszámot, izomerőt, sebességet alkalmazva az izom megerősödik, tartófunkciója megfelelővé válik.

A gátizom tréningek során egy ún. PFX eszközt használunk, amely mind végbél, mind hüvelyi mérőfejjel is rendelkezik, így nők és férfiak, illetve széklet- és vizelet tartási nehézségek esetén is használható a helyes izomfunkció elsajátítására.

EMG biofeedback
gátizom torna és tréning

Gátizom tréning biofeedback módszerrel

Ezzel a módszerrel, a gátizmokról, hüvelybe vagy végbélbe helyezett EMG (elektromyographia) szenzorral elvezetett elektromos tevékenységet teszünk láthatóvá egy software segítségével. Az eljárás teljesen fájdalmatlan.

A páciens így megtanulja az egyébként nem tudatosult működéseit tudatosan megélni, kontrollálni, és egészséges egyensúlyba hozni. Kezdetben diagramok, illetve számok segítségével jelezzük vissza a funkció minőségét (biofeedback). Ezt követően zene, kép vagy videó motiválja, tanítja az elvárt izomösszehúzást vagy más esetben a lazítást. A kezeléshez a páciens aktív részvétele szükséges, fejlesztve így a test és tudat együttműködését az adott területen.

A kezelés ülő helyzetben történik, saját utcai ruhában. A visszajelzéses tréning során helyesen elsajátított gyakorlatokat otthon is rendszeresen végezni kell! Az inkontinencia bizonyos fajtáinak biofeedback-kel való gyógyítása magas hatásfokú, általában 4-8 héten belül a funkció helyreállása várható.

Az alábbi képeken a hüvelyi és a végbél szenzorok láthatók:

hüvelyi és a végbél szenzorok
hüvelyi és a végbél szenzorok

A beteg a képernyőn láthatja a záróizmok által létrehozott nyomás görbéket, valamint a programba beépített videojátékok segítségével tudja izmai erősödését kontrollálni:

nyomás görbék

 A páciens így megtanulja az egyébként nem tudatosult működéseit tudatosan megélni, kontrollálni, és egészséges egyensúlyba hozni.

gátizom torna és tréning

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!