Ételintolerancia

Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia lényegében bizonyos ételekre adott abnormális reakció, mely számos módon nyilvánulhat meg. Ez a válaszreakció különböző mechanizmusok eredménye lehet, a gyakori előfordulásuk miatt azonban most azokkal az ételintoleranciákkal foglalkozunk, melyek immunválasz következményeként alakulnak ki (pl.: IgG antitestek termelődnek) és amelyek vérmintából kimutathatóak.

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Sokan úgy gondolják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia ugyanaz, de valójában számos különbség van közöttük:

  • Az allergia általában az étel fogyasztását követő azonnali reakcióval jár, míg az ételintolerancia később okoz tüneteket (akár napokkal a fogyasztás után).
  • Az allergia IgE antitest okozta folyamat, míg az ételintolerancia során IgG antitestek termelődnek.
  • Az allergia előfordulási gyakorisága alacsony, az intoleranciáé magas.
  • Az allergia többnyire ritka expozíció következménye, míg az ételintolerancia a gyakori fogyasztás eredménye.
  • Az allergiás választ a hízósejtekből történő gyors hisztamin-felszabadulás jellemzi, míg az intoleranciára a lassú antigén-antitest komplex képződés jellemző, mely a szövetekbe lerakódva gyulladást okoz.
  • Allergia esetén többnyire annak klasszikus tünetei figyelhetők meg: bőrpír, tüsszögés, szénanátha, légzési nehézség, asztma, sőt anaphylaxiás shock; ugyanakkor ételintolerancia során a szervezet bármely pontját érintő panasz alakulhat ki, s a páciensek általában több tünetről számolnak be.
  • Az allergiás reakció végzetes lehet, míg az ételintolerancia nem jár életet veszélyeztető állapotokkal.
  • Az allergia élethosszig tarthat, ugyanakkor az ételintolerancia a magas IgG termelést okozó ételek eliminációjával visszafordítható.
  • Az allergia pozitív bőrtesztet (prick-test) mutat, míg az ételintolerancia negatív eredményt ad.
  • Az allergiát gyakran a páciens maga is diagnosztizálja, mivel a kiváltó étel nyilvánvaló oka az ételintolerancia tüneteinek megjelenésének. Tünetek alapján azonban sokkal nehezebb megállapítani, hogy mi okozza az intoleranciát. Ez adja az IgG teszt jelentőségét.
ételintolerancia normál válasz
ételintolerancia károsodott immunrendszer

Az ételallergia mechanizmusa

A klasszikus ételallergia során gyulladásos mediátorok szabadulnak fel a hízósejtekből, miután IgE antitestek kötődtek hozzájuk. Az események sorrendje a következő:

  • Az étel antigén stimulálja a lymphocyták egy osztályát, melyet Th2 helper T sejteknek hívnak.
  • Ezek a Th2 sejtek olyan citokineket választanak el, melyek a B lymphocytákat antigén specifikus IgE termelésre utasítják.
  • Az IgE antitestek hízósejtekhez kötődnek. Amennyiben a szervezet ismét találkozik az allergénnel, az hozzákapcsolódik a hízósejtek felszínéhez kötött IgE-hez, melynek hatására a hízósejtből gyulladásos mediátorok szabadulnak fel, többek között hisztamin.
  • Az okozott gyulladás felelős az olyan klasszikus allergiás tünetekért, mint a tüsszögés, könnyezés, viszketés, bőrpír, légzési nehézség stb.

Az ételintolerancia mechanizmusa

Az ételintolerancia kialakulása során antigén-antitest komplexek képződnek, melyek lerakódnak a szövetekben, majd a szövet sérülését és gyulladást okozó gyulladásos kemokinek felszabadulását idézik elő. Ez a test bármely részén megtörténhet pl.: a belekben, ahol IBS tüneteket idéz elő, az ízületekben, ahol ízületi gyulladást okoz, az agyban, ahol migrénes tüneteket provokál stb.

Az események sorrendje a következő:

  • Részlegesen emésztett étel jut át a bélsejtek között a véráramba.
  • Ezeket a fehérjéket a szervezet „idegenként” azonosítja és étel-specifikus IgG termelésbe kezd.
  • Az IgG a részlegesen emésztett étellel antigén-antitest komplexet képez. Az ételintolerancia tünetei később alakulnak ki, mivel a komplexek kialakulása fokozatos folyamat, nem azonnal következik be.
  • A komplexek lerakódnak a szövetekben (ez bárhol megtörténhet a testben, a belekben, a fejben, bőrben stb.)
  • A komplement rendszer aktiválódik, melynek hatására a neutrofil fehérvérsejtekből fehérjebontó enzimek, hízósejt mediátorok, vazoaktív peptidek szabadulnak fel és vérlemezke aggregáció következik be.
  • A komplement rendszer és a makrofágok gyulladást stimulálnak (bár a komplement rendszer ugyanakkor megvéd a kisebb komplexek nagyobb komplexekké alakulásától).
  • C2 and C5 (a komplement enzim kaszkád része) szintén képes hisztamint felszabadítani.
  • A makrofágokból gyulladásos mediátorok szabadulnak fel, úgymint az interleukin-1, a tumor nekrózis faktor, a reaktív oxigén gyökök és a nitrogénoxid.

Megjegyzés: a komplement rendszer egy enzim kaszkád, mely védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben.

Fontos azonban, hogy számos más olyan mechanizmus is létezik, melyben nem az immunrendszer játssza a főszerepet. tipikus példák ezekre:

  • Enzim elégtelenség/hiány
    – Laktáz hiány szerepe a tejcukor intoleranciában (puffadással, hasmenéssel, hasi fájdalommal jár)
  • Kemikália / gyógyszer érzékenység
    – MSG (monosodium-glutamate, nátrium glutamát) a kínai ételekben (fejfájás, verítékezés, szédülés)
    – A szárított gyümölcsökben és zöldségekben, a borban, sörben lévő szulfitok (asztmás tünetek).
    – Erekre ható (értágító) aminok (fenil-etilamin) a csokoládéban és a vörösborban (migrén).

Az ételintolerancia tünetei

Számos tünet összefüggésbe hozható az ételintoleranciával, és mivel a tünetek később alakulnak ki, nehéz megállapítani, hogy melyik étel okozza a problémát, emiatt nagyon értékes lehet az IgG antitest teszt elvégzése.

ételintolerancia

A tünetek a következők lehetnek

  • Arthritis, fibromyalgia, ízületi fájdalom;
  • szorongás, depresszió;
  • asztma;
  • kimerültség;
  • fejfájás vagy migrén;
  • szívdobogásérzés;
  • víz visszatartás;
  • autoimmun betegségek;
  • figyelemhiány, hiperaktivitás (ADHD: attention deficit hyperactivity disorders);
  • ágyba vizelés és krónikus hólyagfertőzések;
  • bélproblémák (colitis, IBD, IBS, szorulás, hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, flatulencia,);
  • krónikus légúti tünetek (fulladás/ bronchitis);
  • sötét karikák vagy duzzanat a szemek körül;
  • álmatlanság, letargia, “ködösség”;
  • Myalgiás Encephalomyelitis / Krónikus Kimerültség Szindróma;
  • állandó köhögés, hurut;
  • arc melléküreg gyulladás;
  • bőrbetegségek (ekcéma, bőrpír, pattanás);
  • súlyfelesleg problémák.

Ételintoleranciával gyakran összefüggésbe hozható ételek

Ételintolerancia számos étel miatt kialakulhat, ám legtöbb esetben az alábbiak felelősek a kellemetlen tünetekért:

  • tehéntej;
  • tojás;
  • olajos magvak;
  • búza;
  • glutén;
  • szója;
  • élesztő.

A cikk forrása megtalálható a FOODTEST.hu weboldalán.

Időpontfoglalás

Időpont-
foglalás

Foglaljon időpontot telefonon, vagy válassza ki az Önnek megfelelő alkalmat visszahívásra, kapcsolati űrlapunk kitöltésével.

Proktológia

1126 Budapest,
Királyhágó u. 2. fszt.1.

Gasztroenterológia

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Bőrgyógyászat

1024 Budapest,
Margit krt. 5/B. 1. emelet 1.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!